Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Elképesztő hír érkezett a hatalmas magyarországi gázmezőről

MVM
Az MVM Csoport 2023 végén indított új földgáz kutatási és termelési beruházást Berettyóújfalu térségében
Vágólapra másolva!
A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta-lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első kút. 2023-ban újabb kettőt fúrtak le, az elmúlt télen termelésbe állt egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. 

A négy békési aktív kútból eddig felszínre hozott földgáz mennyisége 67 millió köbméter, a kondenzátumé pedig 82 ezer köbméter

 - ismertette a minisztérium.
A posztban kitértek arra is, hogy az  MVM Csoport 2023 végén indított új földgáz kutatási és termelési beruházást Berettyóújfalu térségében. A kitermelés megkezdése itt a nyár folyamán várható. A nemzeti energiavállalat a két helyszínen további kutak létesítését tervezi - fűzték hozzá.
A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát. Az elmúlt fűtési szezonban a 2021/2022-eshez képest mintegy 2,2 milliárd köbméterrel fogyasztott az ország kevesebb földgázt - emelték ki a Facebook-bejegyzésben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a felhasználást egyebek mellett az energiahatékonyság javítása és a földhő hasznosításának fokozása is csökkentheti. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban, energiaátmenetben - szögezte le az Energiaügyi Minisztérium.

Ahogy az Origo korábban megírta, a kormány a kitettségek mérséklése érdekében a lehető legnagyobb arányban belföldön elérhető forrásokból tervezi fedezni a hazai energiaigényeket. A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a földhő. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz a gázra. A kimagasló kapacitású hazai gáztárolókban már jelenleg is a 2021-es lakossági fogyasztást meghaladó mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a betárolás folyamatos. A kitermelés fokozása is hozzájárul a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához.

Az Origo az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása alapján tavaly arról is beszámolt, hogy a Békés vármegyei Nyékpuszta mező kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A Corvinus-projektet a kormány 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánította, és az első kutat 2023. februárban állították üzembe.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről