Aranylelőhelyeket találtak Szaúd-Arábiában

arany, aranykitermelés, aranybányászat
miner holding gold nugget, point focus on the gemstone. Mineral exploration concept, Minnesota, United States
Vágólapra másolva!
Szenzációs bejelentést tett Szaúd-Arábia bányaipari vállalata: több értékes aranylelőhelyet fedeztek fel egy, már működő aranybányájuk közelében.
Vágólapra másolva!

Az olajkirályság bányaipari vállalata, a Maaden azt közölte, hogy két, jó minőségű ércet ígérő aranylelőhelyet azonosítottak a Mansourah Massarah aranybányájuk közelében. A Rijád és Dzsidda között nagyjából félúton található bányászati területen 100 kilométeres körzetben indítottak kutatásokat 2022-ben újabb lelőhelyek reményében, a most bejelentett találatok az első eredmények a programban.

A mintákat két kiválasztott ponton végrehajtott fúrásból emelték ki. Mindkét minta magas tonnánkénti aranyérc-sűrűséget mutat (10 illetve 20 gramm fölötti értékben), mindössze néhány száz méterre az eredeti bányászati területtől.

A vállalat tavaly év végén megjelent közleményében jelezte:

a Mansurah Massarah 2023 végén csaknem hétmillió unciányi aranytartalékkal rendelkezett, melyből évente 250 ezer unciát tudnak kitermelni, legalábbis a névleges termelési kapacitás alapján.

Az új lelőhelyek kapcsán a vállalat azonban kitermelésének jelentős növeléséről döntött.

A bányáról készült légi felvétel:

A Maaden az Öböl-térség legnagyobb bányaipari vállalata, melynek 67 százalékát a szaúdi olajkirályság 700 milliárd dollárt érő szuverén vagyonalapja birtokolja, írja a Mining.com.

Szaúd-Arábia nem titkoltan azzal a céllal növeli bányászati erőfeszítéseit, a nemesfémek illetve a foszfor felkutatását és kitermelését, hogy

elősegítse a gazdaság több lábra állítását a mostani működés szinte kizárólagos alapját jelentő szénhidrogén-kitermelésről.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a sivatagi olajmonarchia Mohamed bin Szalmán koronaherceg irányításával próbálja felszámolni olajfüggőségét. Az arab ország hatalmas gazdasági átalakulásának kerete a Vision 2030 program, melynek olyan pillérei vannak, mint például az 500 milliárd dollárból fejlesztett Neom okosváros. Szaúd-Arábiában ezzel párhuzamosan társadalmi átalakulások is megkezdődtek, például új mozi épülhetett, a nők volánhoz ülhetnek, és az ország nyit a beutazó turizmus felé is.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 RHJPhtotos