Hatalmas épületkomplexum épül a Puskás Ferenc Stadion metróállomás felett

Centrale projekt, új épületkomplexumot húznak fel a Puskás Ferenc Stadion metróállomásra
Vágólapra másolva!
Többfunkciós épületkomplexum épül Budapest egyik kiemelt sport- és szórakoztató negyedében a Puskás Ferenc Stadion metrómegállójára, közvetlenül a stadion és a Papp László Sportaréna szomszédságában.
Vágólapra másolva!

A Centrale komplexum közvetlen környezetében, a Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésében naponta közel 100.000 jármű és több mint 70.000 gyalogos halad át.

A létesítmény a XIV., X. és VIII. kerület középpontjában, a Hungária körúti irodafolyosó közepén, a Puskás Aréna és a Papp László Sportaréna szomszédságában valósul meg.

A gondosan megtervezett, modern műszaki és energiatakarékos megoldásokat alkalmazó, könnyű acélszerkezetű épület a metró tetején helyezkedik majd el.

Egy nagyméretű zöldtetővel is kiegészül, amely több mint 5000 négyzetméterével Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi zöldtetője lesz.

Az épületkomplexum multifunkciós jellegét kiskereskedelmi üzletsorok, vendéglátóhelyek, bérelhető irodák és szálloda adja majd Forrás: Chain Bridge Ventures Kft./Centrale projekt

Magyarországon egyedülállónak számít, hiszen multifunkciós jellegét kiskereskedelmi üzletsorok, vendéglátóhelyek, bérelhető irodák és szálloda egysége adja. A földszinten közel 6000 négyzetméteren várhatóan 40 üzlet és szolgáltatóhelyiség nyílik majd, köztük szupermarket, drogéria, gyógyszertár, bankok, telekommunikációs és szépségipari szolgáltatások, míg az első emeleten egy több mint 2000 négyzetméteres ételudvar kap helyet. A terasszal ellátott, hatalmas, világos tér a környék sporteseményei előtti és utáni találkozóhelyként is szolgál.

Az épület legfelső szintjén, a Hungária körút felőli oldalon egy közel 5000 négyzetméteres, háromemeletes, modern irodatorony, míg a Puskás Aréna felőli oldalon egy 170 szobás 4 csillagos szálloda kap helyet. Az épület 100 gépjárműnek biztosít parkolóhelyet, de a komplexum a Papp László Sportaréna 1000 férőhelyes parkolójával is direkt összeköttetésben lesz.

Centrale komplexum a Puskás Aréna és a Papp László Sportaréna szomszédságában valósul meg Forrás: Chain Bridge Ventures Kft./Centrale projekt

A projekt fontos eleme a Puskás Ferenc Stadion metróállomásának fejlesztése új bejáratokkal és mozgólépcsőkkel, amelyek közvetlenül az utcaszintre, a komplexum kereskedelmi terébe vezetnek. A közterületeket is felújítják, beleértve a Hungária körút felőli közforgalmú terület teljes felújítását és az Ifjúsági utca felőli murvás parkolók, járdaszigetek 2500 négyzetméteres zöld parkká alakítását. Emellett a Kerepesi utca mentén kerékpársávot is kialakítanak.

A Világgazdaság cikke kitér arra is, hogy a közlekedési csomópontokra épülő komplexumok világszerte egyre népszerűbbek.

A létesítmény várhatóan 2026-ban készül el.

További részleteket ide kattintva olvashat.