Ősi épület állt a Vatikán helyén - videó

Szent Péter-bazilika, Vatikán
A Vatikán állam területén épült Szent Péter-bazilika befogadóképessége körülbelül 60 000 fő, aza hatvanszor több ember befér oda, mint a törpeállam teljes lakossága
Vágólapra másolva!
A Vatikán városállam jelképének számító, hatalmas és lenyűgöző Szent Péter-bazilika a világ egyik legismertebb épülete. A 60 ezer főt befogadni képes templom a hagyomány szerint Szent Péter apostol sírjára épült. Az bizonyos, hogy a bazilika alatt egy régi, egykor szintén grandiózus épület romjai fekszik.
Vágólapra másolva!

A mostani Szent Péter-bazilika építése 1506-ban kezdődött az előző bazilika részben lebontott elemein. az előtte elterülő hatalmas teret pedig úgy tervezték, hogy annak minden pontjáról látni lehessen a katolikus egyházfőt. Mind a tér, mind a bazilika épülete grandiózus remekmű, és a világ legtöbbet fotózott, legismertebb helyszínei közé tartoznak. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy a Szent Péter-bazilika alatt nem pusztán titokzatos sírok találhatók.

A Vatikán állam területén épült Szent Péter-bazilika befogadóképessége körülbelül 60 000 fő, aza hatvanszor több ember befér oda, mint a törpeállam teljes lakossága Forrás: JEROME CLARYSSE/Pixabay

Cirkusz állt a helyszínen a bazilikát megelőzően

A mai Vatikán területe a régi időkben kedvelt volt a gazdag rómaiak körében. Caligula császár pedig Kr. u. 40-ben elrendelte egy hatalmas cirkusz építését a területen,

melyben később többek között gladiátor viadalokat rendeztek.

Az építkezést Claudius fejezte be, a kutatók szerint az elkészült épület 90 méter széles és 161 méter hosszú volt. Később a hírhedt Néró császár is használta, többek között a négylovas fogatok hajtását gyakorolták ott.

Kr. u. 65-ben használták először a cirkuszt keresztények nyilvános kivégzésére. A hagyomány szerint Szent Péter apostol 67-ben halt meg, sírja a cirkuszhoz közeli temetőben volt.

A cikuszt egészen a 2. század közepéig használták, Konstantin pedig a régi Szent Péter-bazilika építéséhez felhasználta a létesítmény néhány meglévő elemét. A cirkusz romjai egészen a 15. század közepéig láthatók voltak, a maradványokat véglegesen az új bazilika építésekor tüntették el.

Nézze meg az alábbi rövid animációs videót a cirkusztól a bazilikáig tartó változásokról:

A Vatikán alatt van a holtak városa

Ám nem Caligula cirkusza az egyetlen, ami régen Vatikán állam területén állt. Sőt, egy másik különleges történelmi-régészeti emléket igazán izgalmassá tesz az, hogy tavaly késő ősszel a látogatók számára is megnyílt, ezzel Róma, illetve Vatikán újabb turisztikai szenzációval gyarapadott.

A Vatikán alatt húzódó ókori római temetkezési hely, a Via Triumphalis Necropolis eddig csak kutatók és szakemberek számára volt elérhető, ám ősztől már a turisták is felkereshetik belépőjegy ellenében.

A Via Triumphalis Necropolist még 1956-ban fedezték fel, nagy része azonban csak 2003-ban vált hozzáférhetővé a kutatók és a szakemberek számára. November közepén hosszú várakozás után megnyitották a Szent Rózsa-kaput, amelyen át a látogatók megtekinthetik a nekropolisz területén található, "Élet és halál a császárok Rómájában" című tárlatot.

Ahogy az Origo arról a novemberi megnyitó alkalmából beszámolt, a temető a Kr. e. 1. századtól a Kr. u. 4. századig működött az ókori Rómából kivezető, via Triumphalis nevű országút mentén. A dombra épített - és ezért teraszosan kialakított - temetőben sorakozó több száz sírból negyven kripta maradt meg jó állapotban.

A kiállítás az ókori Róma titkait tárja fel, a nekropolisz falain belül pedig nyitott sírok, márvány szarkofágok, valamint lenyűgöző mozaikok és freskók találhatók közel ezer négyzetméteren.