Elárverezik a hírhedt amerikai elnökgyilkosság botrányos boncolási jegyzőkönyvét - videó

William McKinley, az Amerikai Egyesült Államok 25. elnöke, gyilkosság
Boncolási jegyzőkönyv
Vágólapra másolva!
Az amerikai történelem egy tragikus epizódjával kapcsolatos, eddig ismeretlen dokumentumok gyűjteményét árverezik el. Kalapács alá kerül az a boncolási jegyzőkönyv, amely az 1901-ben meggyilkolt William McKinley amerikai elnök halála után készült. Mintegy 30 millió forintnak megfelelő összegért árulják azt a titokzatos feljegyzést, amelyet a McKinley-leszármazottak házának padlásán találtak meg.
Vágólapra másolva!

Dr. Herman Matzinger, a vérelemzés akkori befolyásos szakértőjének archívumai csak nemrég kerültek elő, miután a családja a házuk padlásán véletlenül rájuk bukkant.

Most a Raab Collection árverésre bocsátotta őket 80.000 dollárért (közel 30 milió forint).

A dokumentumok között szerepel Matzinger tudományos megfigyeléseit tartalmazó laboratóriumi jegyzetfüzete, boncolási jelentésének tervezete, a végső jelentés egy példánya, az elnök halotti bizonyítványának kormányzati elismerése, valamint jegyek McKinley temetésére és más értékes iratok.

1901. szeptember 6-án William McKinley elnök, a 25. amerikai elnök a New York-i Buffalóban megrendezett Pánamerikai Kiállításon vett részt, amikor egy Leon Czolgosz nevű anarchista odament hozzá, hogy kezet rázzon vele. Czolgosz eközben közelről mellkason lőtte az elnököt.

William McKinley amerikai elnök boncolási jegyzőkönyve Forrás: YouTube/The Raab Collection

McKinley-n látszólag sikeres műtétet hajtottak végre, ám egészségi állapota hamarosan romlásnak indult, és szeptember 14-én meghalt. Ő volt a sorban a harmadik amerikai elnök, akit meggyilkoltak.

Halála pillanatától kezdve pletykák kezdtek keringeni halálának pontos okáról.

Bár hivatalosan hasnyálmirigy-nekrózisnak vagy nekrotizáló hasnyálmirigy-gyulladásnak jegyezték fel, voltak, akik ennél többre gyanakodtak - írja a Promotions.hu.

Elsősorban Dr. Matthew Mannt, a McKinley-t eredetileg operáló nőgyógyász sebészt kritizálták, aki - miután nem tudta eltávolítani a golyót - azt az elnök testén lévő zsírrétegek között hagyta, és egyszerűen összevarrt két, a gyomorszájon lévő sebet, amelyeket talált. Lehetséges, hogy ez fertőzést okozott, ami az elnök halálához vezetett.

Az esetlegesen elfuserált műtét mellett voltak olyanok is, akik úgy vélték, hogy Czolgosz mérgezett vagy baktériummal szennyezett golyóval lőtte le McKinley-t. Ez az összeesküvés-elmélet a mai napig él.

Ezen állítások kivizsgálása érdekében Dr. Matzingert felkérték, hogy a boncolás mellett végezze el az elnök testének "bakteriológiai vizsgálatát". Munkája révén arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzést valószínűleg a golyók, és nem Mann műtétje okozta, emellett mérgezésre utaló jelek nem voltak.

A most megvásárolható dokumentumok lenyűgöző betekintést nyújtanak abba, hogyan jutott Matzinger ezekre a következtetésekre.