Csúcstechnológiás mammográfiai munkaállomással bővült a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája

Semmelweis, egyetem, mammográfiai, munkaállomásának, átadása, 2024.01.31.,
Semmelweis egyetem mammográfiai munkaállomásának átadása
Vágólapra másolva!
Óriási jelentősége van az emlődaganatok korai felismerésének a gyógyító munka megkezdésében. Ezért nagy felbontású leletező monitorral és a hozzá kapcsolódó mammográfiai munkaállomással egészült ki a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika (OKK) KORKÉP Alapítványának eszközparkja. Az eszköz beszerzéséhez Magyarország legnagyobb hazai tulajdonú vállalatcsoportja, a Mészáros Csoport Pro Filii alapítványa nyújtott támogatást.
Vágólapra másolva!

Az emlőrák minden hetedik-nyolcadik nőt érint Magyarországon. Ám az elváltozásokat időben felismerve a daganatok jól gyógyíthatók. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az emlődiagnosztikai vizsgálatok jelentőségét. Az emlődaganat szűrésének fő módszere a mammográfia, melynek köszönhetően rendszeres szűréssel a daganatokat időben, legtöbbször még az áttétképződés előtt ki lehet mutatni.

Időben észlelhetők az emlődaganatok a szupermonitoron

Az adatok szerint emlődaganat minden hetedik-nyolcadik nőnél kialakul élete során. Az esetek egy részében a mikromeszesedések különösen apró, egy milliméter alatti szemcsékből állnak, ezért nagyon fontos a jó felbontás és a megfelelő, minimum 5 megapixeles monitor. A 2021-ben életre hívott Pro Filii Alapítvány támogatásával a már meglévő monitor mellé még egy nagy felbontású monitort szerzett be az OKK alapítványa. Ezzel lehetővé vált a felvételek párhuzamos kiértékelése, így pedig nőhet az ugyanannyi idő alatt elvégzett szűrővizsgálatok száma. A szűrések rövid várakozási idővel való elvégzése kulcsfontosságú, hiszen az időben azonosított elváltozás jól kezelhető.

A Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványának támogatásával új mammográfiai munkaállomással és nagy felbontású monitorral gyarapodott a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának eszközparkja Fotó: Polyák Attila - Origo

„A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának Emlődiagnosztikai Részlege a legmodernebb, úgynevezett tomoszintézis végzésére alkalmas készülékkel rendelkezik, ami a hagyományos mammográfiához képest vékonyabb rétegű, 1-mm-es felvételek készítésére alkalmas, így részletesebb képet ad, és lehetővé teszi az emlődaganatok korai felismerését" – mondta dr. Maurovich Horvat Pál egyetemi tanár, az OKK igazgatója, a Pro Filii Alapítvány támogatásából beszerzett készülék ünnepélyes átadóján a klinikán.

Dr. Maurovich Horvat Pál egyetemi tanár, az OKK igazgatója, és dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport társadalmi felelősségvállalás igazgatója, a Pro Filii Alapítvány főtitkára az átadóünnepségen Forrás: Barta Bálint

A szűrés fontosságát jelzi, hogy korai felismerés esetén, ha még nem alakult ki áttét, nagyobb az emlőmegtartó műtétek aránya, esetleg nincs is szükség a műtétet követő kemoterápiára, így a páciensek gyógyulási aránya magasabb – tette hozzá a szakember.

„Az OKK-n a komplex emlődiagnosztikai vizsgálatok részeként naponta mintegy 25-30 mammográfiás vizsgálatot páciensenként 4 irányú felvétellel, továbbá az ehhez kapcsolódó ultrahangot, illetve fizikális vizsgálatot végzünk" – ismertette dr. Tóth Mónika, az Emlődiagnosztikai Részleg klinikai főorvosa a nagy felbontású monitor előtt képességeinek bemutatásakor.

Az OKK igazgatója pedig hozzátette: a Pro Filii Alapítvány 10 millió forintos támogatásával megvalósult beszerzés érzékelhetően hozzájárul ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a vizsgálatra való várakozási idő.

Dr. Tóth Mónika, az Emlődiagnosztikai Részleg klinikai főorvosa, dr. Tóth Kriszina, és dr. Maurovich Horvat Pál a Pro Filii Alapítvány támogatásával beszerzett nagy felbontású monitor előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Minden támogatható célra várja a pályázatot a Pro Filii Alapítvány

„Kiemelt célunk, hogy olyanokat támogassunk, akik ezt a segítséget, kiegészítve a bennük rejlő szakértelemmel és hozzáértéssel, tovább tudják adni az arra rászorulóknak. Ennek szellemében a Pro Filii Alapítvány eddig csaknem 250 millió forinttal támogatott egészségügyi intézmények működését segítő civil szervezeteket" – mondta dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport társadalmi felelősségvállalás igazgatója, a Pro Filii Alapítvány főtitkára az átadóünnepségen.

Az alapítvány főtitkára hozzátette: „A legnagyobb hazai tulajdonú vállalatcsoportként kiemelt felelősséggel tartozunk mindazok munkájának hatékonyabbá tételéért, akik közösségünk javát szolgálják. Bízunk benne, hogy ezzel a korszerű orvostechnikai eszközzel még hatékonyabbá válik a korai emlődaganatok kiszűrése az Orvosi Képalkotó Klinikán, így közvetett módon alapítványunk is hozzájárulhat az érintett páciensek gyógyulási esélyeinek javításához."

A nagy felbontású monitor komoly segítséget nyújt a szakembereknek az emlődaganatok időben történő észleléséhez Fotó: Polyák Attila - Origo

Dr. Tóth Krisztina az Origo kérdésére megerősítette: változatlanul folytatják támogatási programjukat, melynek keretében negyedévente, így 2024-ben is, 250 millió forintra lehet pályázni. Az 1 év alatt így 1 milliárd forintos, pályázati úton elnyerhető támogatás mellett évente mintegy 800 millió forintos további forrást terveznek a saját kezdeményezésű karitatív és egyéb CSR-programjaik finanszírozására.

Pályázati rendszerünk nem bonyolult, támogatható cél mellett azon bárki el tud indulni, a sikeres pályázatkészítéshez pedig minden segítséget megadunk honlapunkon" – mondta dr. Tóth Krisztina.

A szervezet főtitkára az Origónak elmondta azt is, a Pro Filii Alapítványhoz beérkező pályázatok közül nagyjából 40-40 százalékot képviselnek az egészségügy területéhez kötődők és a szociális helyzettel összefüggésben lévők. Az ezen felüliek sport illetve kulturális vonatkozású tevékenységhez kérnek alapítványi támogatást.

Az alapítvány eddig pályázati úton már 2 milliárd forinttal támogatott rászorulókat, illetve a kiszolgáltatott társadalmi rétegeket segítő civil szervezeteket és alapítványokat,

ezenkívül saját kezdeményezésű karitatív programokra további mintegy 800 millió forintot költött.