<P>Negyedével drágulhat a kenyér</P>

Vágólapra másolva!
Szeptembertől átlagosan 20-25 százalékkal akarják drágítani a kenyér és péksütemények átadási árát a pékek - erről most folynak tárgyalások a kereskedőkkel. Ez évben ugyanis 30-35 százalékkal drágult a liszt, és szeptembertől újabb 20 százalékos emelésre készülnek a molnárok - közölte Bánki László, a Magyar Pékek Ipartestületének elnöke a csongrádi "kenyér és bor ünnepének" sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A sütőipari vállalkozások és a kereskedők közti ártárgyalások már megkezdődtek, de a részeredmények még nem ismertek. A pékek mindenesetre 20-25 százalékos áremelésben reménykednek. Szerintük ennyi árváltozásra lenne szükség, hogy kompenzálják az energia, az üzemanyag és a liszt árának drágulását. Bánki László szerint idén eddig 30-35 százalékkal drágult a liszt: míg korábban 39 forintért szerezték be a sütnivalót, addig ma 52-53 forint az ára. Sőt, a molnárok arról tájékoztatták a sütőipart, hogy szeptembertől újabb 20 százalékkal emelnék a liszt árát.

A pékek most abban reménykednek, hogy sikerül a kereskedelemmel megegyezni. Tavasszal már megpróbálkoztak egy 5-8 százalékos drágítással, de az csak néhány hétig maradt érvényben, majd ismét a korábbi árakra süllyedt a kenyér ára. Júniusban a pékek testületei arról számoltak be, hogy ugyan lemondanak egy újabb 10 százalékos áremelésről, de csak azzal a feltétellel, hogy augusztusban már 20 százalék körüli mértékben drágítják termékeiket. Bánki tegnapi bejelentése azt jelenti, hogy a kereskedelem egy hónapot ismét nyert a pékekkel szemben: a mostani ártárgyalások után csak szeptember elejétől várható árváltozás. Hogy a tervezett 20-25 százalékból mennyit fogad be a kereskedelem, nem tudni; korábban arról szóltak a hírek, hogy figyelembe veszik a pékek érveit.

Bánki az árak mellett egyéb problémákról is beszélt. Elmondta, hogy nagy gond van a liszt minőségével: az utóbbi években adalékanyagok hozásadása nélkül alig lehet kenyeret sütni a magyar lisztből. Ezért a búza, és termelői, valamint az FVM tehető felelőssé - a pékek első embere szerint. Egyrészt a termesztett fajták nem felelnek meg az igényeknek. Másrészt az utóbbi két évben a kevesebb jó minőségű búzát az exportőrök vásárolták meg a malomipar elől. Bánki szerint jövő tavasszal is megismétlődhet az idei eset: tavasz végére, nyárelőre elfogyhat a jó liszt, volt, ahol takarmányminőségű lisztből és különböző adalékanyagokból kellett kenyeret dagasztania a pékeknek.

A pékek a gondok mellett a kenyér ünnepére is készülnek. Az idén Csongrádban gyűlnek össze, ahol a XXI. Csongrádi Napok rendezvénysorozatán belül augusztus 17-20. között rendezik meg a "Kenyér és Bor ünnepét". Ez egyben a Pékek Első Európai Találkozójának és a csongrádi borok népszerűsítésének helyszíne. A nemzetközi sütőipari szakmai konferenciára, a kenyér történetének ezer évét, az ősi magyar kenyerek, lepények, tönköly lisztből készült süttetek bemutatására, valamint a csongrádi borvidék termékeinek bemutatójára 8-10 ezer látogatót várnak. A rendezvényeken a magyar pékek mellett, osztrák, szlovák, svájci, német és holland sütőipari szakemberek több mint 60 pavilonban, s kenyérsütő versenyen mutatják majd be termékeiket.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

FVM

Korábban:

Harminc százalékkal emelkedett a búza ára tavalyhoz képest