<P>Parlamenti vita az adótörvényekről</P>

Vágólapra másolva!
Az adótörvények csütörtöki általános vitájában a járulékok és egyéb költségvetési bevételek változásairól tárgyaltak a képviselők. A legtöbb felszólaló a nyugdíjrendszerrel, az egészségügy finanszírozásával, valamint a kisvállalkozók tb-terheivel foglalkozott.
Vágólapra másolva!

Selmeczi Gabriella (Fidesz) kijelentette: az elmúlt években javult az adófizetési morál az országban, az emberek befizetik az adókat és a járulékokat. A kormánypárti képviselő utalt arra, hogy Magyarországon csak 3 millió ember adózik, viszont 10 millióan veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, ezért az a cél, hogy minél több ember fizessen adót. A politikus hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja az emberek magán-nyugdíjpénztárakban elhelyezett pénzének védelmét, ezért szigorítani kívánja az erre vonatkozó szabályokat. Vojnik Mária (MSZP) felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalombiztosítási járulék csökkenése miatt két év alatt 223 milliárd forinttal lesz kevesebb jövőre a tb-kasszában. Béki Gabriella (SZDSZ) felelőtlennek tartja a kormány szándékát, miszerint két évvel meghosszabbítják a korábban magán-nyugdíjpénztárt választók visszalépési lehetőségét az állami biztosító pénztárba.

Csáky András (MDF) szerint szigorítani kell a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szabályokat. A politikus leszögezte: jelentős csökkenést hozott a társadalombiztosítási bevételekben, hogy a tervezettnél jóval többen váltottak a magán-nyugdíjpénztárakra.

Koltai Ildikó (Fidesz) a családtámogatási rendszer kapcsán kifejtette: 1990 és 1994 között, illetve 1998 óta a családtámogatások kiszélesítése volt a cél, és a juttatásokból valamennyi család részesült, míg az 1994-1998 közötti kabinet koncentrálta a forrásokat, és kizárólag a legszegényebb családoknak volt hajlandó támogatást adni. Keller László (MSZP) sürgette, hogy a kormány haladéktalanul nyújtsa be a társadalombiztosítási alapok költségvetését, mivel annak ismerete nélkül nem lehet érdemben vitatkozni a járulékok kérdéséről. Véleménye szerint a kabinet nem kellő egyeztetés után határozott a minimálbér radikális emeléséről.

Bauer Tamás (SZDSZ) szerint akkor lehetne jó szívvel támogatni a tb-járulék csökkentését, ha a kormány a tb-rendszerek működését takarékossá, gazdálkodását ésszerűvé tette volna. Bauer kijelentette: a kormány azért a járulékokat javasolja mérsékelni az adók helyett, mert saját költségvetési kiadásaival nem akar spórolni.

(Magyar Hírlap)