Megszűnik a turisztikai hozzájárulás

Vágólapra másolva!
Januártól megszűnik a turisztikai hozzájárulás, erről szerdán döntött a kormány. A miniszterek ekképpen, illetve kedvezményes hitelekkel támogatnák a forinterősödés miatt bekövetkezett vállalati veszteségeket. Idén mindössze 300 milliós támogatást nyújt a büdzsé e veszteségek kompenzálására a kormány döntése szerint, miközben a kis cégek idei exportja meghaladja a 800 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A május eleji árfolyamsáv-szélesítés óta a forint árfolyama az euróhoz képest 5,5 százalékkal erősödött, ám az elmúlt hónapokban voltak olyan hetek, amikor májusi árfolyamnál 10 százalékkal kedvezőbben jegyezték a hazai devizát. A forinterősödés a turisztikai, illetve az exportra termelő vállalkozásokat hátrányosan érinti, ugyanis forintban számított bevételük csökken az árfolyamváltozás miatt. Hosszabb távon a vállalkozások - egyetlen jó megoldásként - rászorulnak a hatékonyság fokozására, így csökkenthetik a költségeiket.

A kormány januártól eltörölné az 1, illetve 2 százalékos árbevétel-arányos turisztikai hozzájárulást, így javítva az idegenforgalmi cégek versenyképességét. Az intézkedés 4,6 milliárd forinttal csökkenti a költségvetés bevételeit, illetve javítja a turisztikai vállalkozások jövedelmeit - jelentette be Matolcsy György gazdasági miniszter. A kormány döntése szerint felgyorsítják az exportáló cégek áfa-visszatérítéseit. A 9 fő alatti vállalkozások támogatására életre hívott mikrohitelprogram maximális összegét duplájára, 6 millió forintra emelik a program részeként. A kormány azt a javaslatot is jóváhagyta, hogy a Hitelgarancia Rt. kezességvállalással támogassa a kis- és közepes cégek banki hiteleinek átütemezését.

A gazdasági tárca felmérései szerint a kis- és közepes cégek a magyar export 10 százalékát adják - közölte a gazdasági miniszter. Így a kis cégek által bonyolított export értéke a Magyar Hírlap számításai szerint 3,4 milliárd euróra, tegnapi árfolyamon számítva 860 milliárd forintra rúgnak. Ezzel szemben idén 300 millió forintos exporttámogatásra pályázhatnak kis- és közepes vállalkozások a kormány szerdai döntése értelmében. A kereskedelmi célelőirányzatból idén 300 millió forintnyi, 2002-ben pedig 1 milliárdos támogatás jut. Mivel a nemzetközi megállapodások tiltják az állami exporttámogatásokat, ezért e keretre nem csupán az exportőrök pályázhatnak, ám a pénz többsége mégis ezen cégekhez jut majd - ígérte a gazdasági miniszter.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium