A kereskedők adósak az egységár feltüntetésével

Vágólapra másolva!
A nagyobb kereskedelmi üzleteket kivéve a legtöbb helyen még nem tettek eleget a gazdasági miniszter szeptember 1-jétől hatályos rendeletének, amely kimondja: minden árucikken fel kell tüntetni az eladási ár mellett az egységárat is. A fogyasztóvédelmi hatóság a héten kezdi meg az üzletek átfogó ellenőrzését. A kereskedők a rendelet visszavonását szorgalmazzák, mivel az szerintük végrehajthatatlan.
Vágólapra másolva!

Már negyedik napja életbe lépett a gazdasági miniszter rendelete, amely kötelezővé teszi, hogy minden terméken - bárhol is árusítják azt - két árat kell feltüntetni: a fogyasztóit és az egységárat, utóbbit nem kell megadni, ha az a fogyasztói árral azonos. A Magyar Hírlap információi szerint jó néhány kisboltban nemcsak hogy nem tettek eleget a jogszabályi kötelezettségnek, de magáról a szabályozásról sem sokat hallottak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ezen nem kell különösebben csodálkozni, ugyanis elképesztő munkával, s persze jelentős kiadással valósítható meg, hogy minden egyes árucikken szerepeltessék az előbb említett árakat. A kiskereskedéseknek naponta folyamatosan kellene árazniuk, ehhez viszont az alkalmazottak többletmunkája szükséges.

Valamelyest enyhít a helyzeten - tette hozzá a főtitkár -, hogy a szaktárca korábban kiadott közleménye szerint, amelyben saját rendeletüket értelmezik, az egységárat elegendő a polcokon és az árjegyzékeken feltüntetni.

Kérdés persze, hogy a rendelet betartásának ellenőrzésével megbízott hatóság a jogszabályban vagy a közleményben foglaltak alapján jár-e majd el.

Dr. Váczyné Kalász Ilona, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főtanácsosa megerősítette, számukra csak a rendeletben foglaltak lehetnek irányadók. Hozzátette, eddig még nem vizsgálták az üzleteket, de a héten már több úgynevezett termékcsoportos ellenőrzést indítanak el. Ennek során nemcsak a kiszemelt árucikkek tárolási körülményeit, szavatosságát nézik meg tüzetesebben, hanem azt is, megfelelően árazták-e azokat. Aki nem tartja be az előírásokat, szabálysértési és fogyasztóvédelmi bírsággal sújtják. Előbbinél 100 ezer forint a szankció felső határa, míg utóbbinál nem határoztak meg plafonértéket. A főtanácsos közölte: minthogy a rendelet már március vége óta ismert, így minden kereskedelmi egységnek elegendő ideje volt arra, hogy a jogszabályban foglaltakat teljesítse, ezért nem lesznek elnézőek senkivel sem.

Vámos György hozzátette még, a nagyobb kereskedelmi hálózatoknál nem okozott különösebb problémát a rendelet teljesítése, ugyanis ezeken a helyeken vonalkódos rendszer működik, s a minisztérium közleménye szerint ebben az esetben az eladási árat elegendő a polcokon, illetve az árjegyzékeken feltüntetni. Itt megint csak az a kérdés, mit szól majd mindehhez a fogyasztóvédelmi hatóság - tette hozzá a főtitkár.

A CBA Kereskedelmi Kft. a szállítókkal együtt hajtja végre a szaktárca által kibocsátott rendeletben foglaltakat - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Matus Károly ügyvezető igazgató. Ennek megvalósítása érdekében a nagyobb egységeknél úgynevezett tikettezőgépet, a kisebb üzletekben az egyszerű kétsoros árazókat alkalmazzák. Az igazgató kifejtette: a jogszabály még mindig nehezen értelmezhető, nem segíti, hogy tájékozott legyen a vásárló.

Szabó Enikő, a G-Roby Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. áruforgalmi vezetője szerint boltjaikban, ahol nincs vonalkódos rendszer, hagyományos pénztárak működnek, technikai feltételek hiányában mostanáig nem tudták végrehajtani az újfajta árazást. De ezt nem is nagyon szívesen szeretnék megtenni, mert ha a termékeken két, vagy ennél több árat tüntetnek fel (a felsoroltakon kívül például a bruttó és nettó árakat is), az megtéveszti a vevőket, főleg, ha idősebb emberekről van szó. Márpedig a G-Roby boltjait zömmel a korosabb vásárlók keresik fel. Szabó Enikő elmondta: számos partnerük, versenytársuk is hasonló cipőben jár, mint cége, ezért reméli, a szakma hamarosan fellép majd a rendelet visszavonása érdekében.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)