Idén 800 milliárd sorsa dől el közbeszerzéseken

Vágólapra másolva!
Idén a közbeszerzések értéke megközelítheti a 800 milliárd forintot, ha a kormány GDP és beruházási előrejelzései megvalósulnak - mondta Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója pénteken. Tavaly 3791 közbeszerzési eljárásban 582 milliárd forint közpénz sorsáról született döntés; az eljárások száma 4, összesített értéke 26 százalékkal volt magasabb, mint 2000-ben.
Vágólapra másolva!

Tavaly egy eljárásban átlagosan 154 millió forintról döntöttek, az átlagos összeg 11 millió forinttal nőtt 2000-hez viszonyítva. Ajánlatokat 1057 szervezet kért, ami 155-tel több, mint a korábbi évben volt. Egy szervezet átlagosan 3,6 tendert hirdetett meg, 551 millió forint összegben.

Az egy eljárásra jutó legnagyobb közbeszerzési érték 9,5 milliárd forint volt, amelyben az Infra-Start Kft. nyerte el a megbízást Monor és környéke szennyvíz-csatornahálózatának kiépítésére. E tekintetben második, 8,2 milliárd forinttal a Ferrostaal AG, amely a hannoveri villamosokat szállította a fővárosi önkormányzat számára.

A legtöbb ajánlatot - csakúgy, mint egy évvel korábban - a Honvédelmi Minisztérium kérte: a tárca 70 tendert írt ki. A Budapesti Közlekedési Rt. 69, a fővárosi önkormányzat 59 pályázatot hirdetett.

A legnagyobb összesített értékű tendert, 29 milliárd forint összegben 2000-hez hasonlóan ismét a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) írta ki, ezt követte 21,6 milliárd forinttal az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság, majd 18,4 milliárddal a Budapesti Közlekedési Rt., valamint csaknem 16 milliárddal a MÁV Rt.

Leggyakrabban, 55 alkalommal a B. Braun Medical Kft. nyert tendert, a Johnson and Johnson 47-szer, a Strabag Építő Kft. pedig 43-szor szerepelt sikeresen.

Szakmacsoportok szerinti felosztásban a korábbi évekhez hasonlóan az építőipar vezet, 332 milliárd forintos pályázati összértékkel, második a gyógyszer és gyógyászati termékeket gyártók és forgalmazók számára kiírt, összesen 31 milliárd forint értékű pályázat.

A lefolytatott közbeszerzések 70 százaléka nyílt, 14 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos, 7 százaléka pedig nyílt előminősítéses eljárás volt. A beszerzések értékét tekintve a nyílt tenderek csak 40 százalékot képviseltek, a nyílt előminősítéses eljárások aránya pedig közel 32 százalékos volt.

(MTI)

Ajánlat:

A Közbeszerzések Tanácsának honlapja