Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta 2001 utolsó negyedévében 5,6 százalékos volt, ami 0,4 százalékpontos csökkenést jelent éves összevetésben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliek száma 226,5 ezer fő volt, 22 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A hivataljelentése emlékeztet: az unió tagországaiban átlagosan 7,8 százalékos volt novemberben a munkanélküliségi ráta.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottak száma 2001 utolsó negyedévében 3 millió 849 ezer fő volt, közel annyi, mint egy évvel korábban - áll a KSH jelentésében. A vizsgált időszakban a munkavállalási korú népesség 64,1 százaléka volt jelent a munkaerőpiacon.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2001 utolsó negyedévében az összes munkanélküli 46,6 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A tartós munkanélküliek aránya 3,2 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,2 hónap volt, némileg rövidebb, mint egy évvel korábban.

A 25 éven aluli fiatalok közül került ki az összes állástalan 23,8 százaléka, körükben a munkanélküliségi ráta 10,7 százalékos volt. Ez 1,2 százalékpontos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az adminisztratív forrásból származó statisztika szerint december végén a regisztrált munkanélküliek száma 343 ezer volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 126 ezer fő kapott munkanélküli-járadékot, 27 ezren jövedelempótló támogatásban, míg az ez utóbbit felváltó rendszeres szociális segélyben 86 ezren részesültek.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Korábban:

Tovább csökkenhet a munkanélküliség
(2002. január 22.)