Áprilisban csökkent az ipar termelése

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés áprilisban a szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított adatok szerint 2,6 százalékkal csökkent havi összevetésben és 0,3 százalékkal mérséklődött éves szinten - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok megegyeznek a június elején közölt előzetes számokkal.
Vágólapra másolva!

Kiigazítatlan adatok szerint a termelés a 2001 áprilisi szintet 4,5 százalékkal haladta meg, az év első négy hónapjában pedig 1,3 százalékkal nőtt éves szinten.

Az év első négy hónapjában az export 4,2 százalékkal nőtt éves szinten, ugyanakkor a KSH jelentése szerint az ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél - amelyek az össz-export 51,9 százalékát adják - mindössze 0,5 százalékos kivitel-bővülést regisztráltak. Az ipar belföldi értékesítése január és április között stagnált.

Az idén áprilisban a feldolgozóipari termelés 5,9 százalékkal nőtt éves szinten. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3,9 százalékkal csökkent az áprilisi kedvezőtlenebb időjárás ellenére is. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben - mint az idén eddig minden hónapban - a gépek, berendezések gyártása bővült, 42,2 százalékkal. A növekedési ütem gyorsulását figyelte meg a KSH a gumi-, műanyag termék gyártásában, ahol 18,6 százalékos volt a bővülés. Számottevően, 9,2 százalékkal emelkedett az egyéb nem fém ásványi termékek gyártása; a növekedés az építőipar kiemelkedő teljesítményének köszönhető. Mérsékeltebb, 6 százalékos volt a növekedés a papír-gyártás, kiadói, nyomdai tevékenységben.

A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamosgép-, műszergyártás termelése csak kis mértékben, 1,1 százalékkal emelkedett. A másik két, jelentős súlyt képviselő ágazat közül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 5,4 százalékkal, a járműgyártás volumene 5,8 százalékkal nőtt. A járműgyártás ebben a hónapban haladta meg először az egy évvel korábbit, ami a jelentés szerint első jele az autóipari recesszió megszűnésének.

Legnagyobb mértékben a bőrtermék, lábbeli előállítása csökkent, 9,6 százalékkal.

(MTI)

Ajánlat:

KSH