Járai: Romániában is előbb lehet euró

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint minél hamarabb be kellene vezetni az eurót hazánkban, az elmúlt három évben azonban a magyar gazdaság gyors ütemben távolodott ettől a céltól. Ezt a jegybank elnöke, Járai Zsigmond mondta csütörtökön, Szegeden. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismét a szerinte túl erős forint ellen szólalt fel.
Vágólapra másolva!

Magyarország jelenleg az Európai Unióban egyedüliként, az euró bevezetésének egyetlen kritériumát sem teljesíti, mondta az MNB elnöke. Járai Zsigmond a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásán elmondta: az euró 2010-es bevezetését elvileg még lehetségesnek tartja. Véleménye szerint nagyon rosszat tett a piacnak a bevezetési céldátum többszöri módosítása. A kormányzat gazdaságpolitikája lejáratta a gazdaság megítélését és elbizonytalanította a befektetőket, a jegybankelnök szerint.

Nehéz lesz menedzselni a lemaradást

Járai Zsigmond szerint a bevezetési céldátum kitolásának politikai és gazdasági következményei is vannak: politikailag egy idő után nehéz lesz menedzselni, hogy a szomszédos országokban már bevezették az eurót. Az a gyanúm, hogy Romániában is hamarabb lehet euró, mint nálunk, ha így haladunk - mondta az MNB elnöke.

A gazdaság akkor fejlődik optimálisan, ha a költségvetés egyensúlyban van és ha az infláció alacsony, mondta a szakember. Az azonban igaz, hogy egy rossz gazdaság rendbetétele, az infláció és a költségvetési hiány leszorítása növekedési áldozatokkal jár - tette hozzá az elnök.

Gyurcsány ismét a forint gyengítését szorgalmazta

Gyurcsány Ferenc kormányfő egyetért Járai Zsigmond jegybankelnökkel abban, hogy a forint stabilitása fontosabb a forint erősségénél. Ezt a miniszterelnök az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tett csütörtöki látogatásán mondta újságíróknak. A forint stabilitása fontosabb nemzeti cél annál, hogy a forint ennyire erős legyen - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök arra utalt, hogy a forint jelenleg az euróval szemben számított +/- 15 százalékos intervenciós sáv erős szélét 2 forintra megközelítette.

A kormányfő szerint a magyar gazdaság, a termelők és a szolgáltatók érdekét a jelenleginél olcsóbb forint szolgálja.