Jövőre 4,1 százalékkal nőhet a GDP

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék 4,1 százalékos növekedése mellett az eredményszemléletű, nyugdíjkorrekcióval számolt GDP-arányos államháztartási hiány az idei 6,3 százalék után jövőre 4,7 százalékra mérséklődik a Pénzügykutató Rt. prognózisa szerint.
Vágólapra másolva!

A bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékos növekedése mellett az eredményszemléletű, nyugdíjkorrekcióval számolt GDP-arányos államháztartási hiány az idei 6,3 százalék után jövőre 4,7 százalékra mérséklődik a Pénzügykutató Rt. prognózisa szerint - mondta Petschnig Mária Zita, az intézet főmunkatársa a 2005-2006. évi konjunktúrajelentést bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Amíg 2004 a megszorítások éve volt, addig 2005 a lassú kiengedés, illetve a belső kereslet okozta élénkítés éve - jellemezte az idei 3,8 százalékos GDP növekedés hátterét Petschnig Mária Zita. A növekedést továbbra is a beruházások és az export húzza, a fogyasztás dinamikája elmarad a termelésétől, hiszen az ipari termelés például várhatóan 7 százalékkal bővül - tette hozzá.

A Pénzügykutató Rt. főmunkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy a reálkeresetek az idén várhatóan közel 6 százalékkal emelkednek, s ez az ütem nemcsak a termelékenység növekedését haladja meg, de jóval több a konvergencia programban rögzített 1,5-2 százalékos, illetve a 2005. évi költségvetésben foglalt 2-4 százalékos többletnél. A reálbérek alakulását befolyásolja az infláció várt 4,5 százalékos éves mértékénél alacsonyabb, 3,9 százalékos mutató is.

A Pénzügykutató prognózisa szerint mind a külkereskedelmi, mind a folyó fizetési mérleg javul 2005-ben, az előbbi 3,9 milliárd euró hiány után 3,1 milliárdra, az utóbbi 7,1 milliárd euróról 7 milliárdra. Viszont jövőre megfordul a trend, s a folyó fizetési mérleg deficitje 7,9 milliárd euróra szökik fel.

A várható 2005. évi folyó fizetési mérleg hiány a GDP 7,9 százalékát teszi ki, s a Pénzügykutató számítása szerint az ország külső finanszírozási igénye a GDP 7,1 százaléka - fűzte hozzá Várhegyi Éva. Az intézet főmunkatársa - ismertetve a jegybank ennél több mint 2 százalékponttal meghaladó prognózisát - elmondta, hogy a számítási különbség mögött állhat az, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagy nem tudja kimutatni az importőrök által folytatott áfa-trükközés statisztikai hatását, vagy számbavételi problémával került szembe.

Az államháztartás eredményszemléletű, nyugdíjkorrekcióval számolt GDP-arányos hiányát az idei 6,3 százalék után jövőre 4,7 százalékra prognosztizálja a Pénzügykutató Rt.

Az idei költségvetést expanzívnak, a jövő évit igen kockázatosnak minősítette Petshnig Mária Zita. Antal László "moderált választási költségvetésként jellemezte a 2006-os büdzsét". A neves közgazdász szerint a "fenntartható instabilitás" korszakába lépett a magyar gazdaság, miközben az eddig felrajzolt konvergenciapálya hitelességétől végleg búcsút kell venni.

Nincs károsabb annál, mint politikai vitát folytatni az euró 2010-es bevezetéséről, azt szakmai vitában kell kialakítani - mondta Lengyel László. A Pénzügykutató Rt. vezérigazgatója szerint sajnálatos módon a magyar politikusok előtt nincs belső korlát amikor az államháztartási hiány elfutásáról van szó, hiszen a folyamat az Orbán-kormány 2000-ben elfogadott kétéves költségvetésével kezdődött és a Medgyessy-kormány kétszer 100 napos programjával folytatódott.