Kötelező: magasra szökött a váltóláz

Vágólapra másolva!
Várhatóan rekordszámú átjelentkezéssel zárul a kötelező autóbiztosítások felmondásának idénye. A biztosítóegyesületek térnyerése annak ellenére jelentős, hogy nem volt eredménytelen az ellenkampány. Az idei szezon legnagyobb nyertesei az internetes biztosításközvetítők - számol be a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A tavalyi forgalmukat megtöbbszöröző internetes alkuszcégek tegnap még az ügyfelek áradatával birkóztak. A Netrisk.hu hétfőn és kedden kötötte a legtöbb új szerződést. Az itt kötelezőt váltó autósok száma már a hét elején átlépte az 55 ezret, így zárásra várhatóan el fogja érni a 60 ezret is - dupláját a cég eredeti tervének, amely az idei kötelezőszezonra - a múlt évi 23 ezer átjelenkezésből kiindulva - 30 ezres ügyfélszámot jósolt.

A másik nagy internetes alkuszcég, a Biztositas.hu több mint 30 ezer kötelező-biztosítás átkötésére kapott megbízást, így a világhálón biztosítót váltók száma szinte biztosan eléri idén a százezret - két és félszeresét a múlt évi internetes forgalomnak. Annak ellenére, hogy az online alkuszoknál legnépszerűbbnek számító, a nagy biztosítóknak olcsó tarifáikkal hadat üzenő egyesületek némileg megsínylették a róluk szárnyra kelt híreket. A szakemberek szerint legalábbis az egyesületeknél elméletileg lehetséges pótbefizetésekre figyelmeztető információk, illetve a bizonytalan pénzügyi helyzetükről szóló híresztelések szerepet játszhattak abban, hogy az interneten átszerződők negyede nem a számára legolcsóbb kötelező biztosításra váltott az idén. (Tavaly a lehetségesnél drágább biztosítást kötő autósok aránya még százalékban nem volt kifejezhető.)

Az a tény ugyanakkor, hogy azok is tömegesen a váltás mellett döntöttek, akik nem a számukra legolcsóbb biztosítót találták a legvonzóbbnak, jelzi a jelentős árkülönbségeket, amelyek rekordszámú autóst mozgattak meg az elmúlt hetekben.

Az átjelentkezési szezonnak persze holnap még nincs vége, csak a régi biztosítások felmondására adott egy hónap jár le most. Az alkuszoknál a felmondásra már ma sincs lehetőség. A Biztositas.hu erre a múlt hétvégéig fogadott el megbízást. A Netrisknél tegnap még lehetőségük volt az autósoknak arra, hogy egy megbízással elintézzék a biztosítóváltást. Aki tegnap éjfélig az alkuszi megbízást is elfaxolta a cégnek, már nincs dolga a kötelező lemondásával, sem az új megkötésével. Ma hajnaltól azonban már itt is csak az új kötelező megrendelésére van lehetőség. A szerződéskötéshez az ügyfélnek ma már vállalnia kell, hogy a régi biztosítását csütörtök éjfélig maga mondja fel.

A szakemberek szerint aki későn ébred rá, hogy érdemes lenne biztosítót váltania, a felmondást legjobb ha csütörtök délutánig az ügyfélszolgálaton maga teszi meg. Faxon éjfélig elküldheti ugyan a felmondólevelét, ám ebben az esetben egy technikai probléma is meghiúsíthatja az átigazolást.

Az idei kötelező szezon nagy vesztesének jósolt Unionnál, illetve a piacvezető Allianz Hungáriánál még nem tudtak érdemi információt adni az elvesztett - illetve nyert - ügyfelek számáról. Az alkuszcégek ugyanis nagyobb mennyiségben csak tegnap kezdték el beküldeni hozzájuk a felmondó leveleket.

Az Allianz - amely a 3,6 milliós hazai járműpark mintegy felét biztosítja, 1,75 millió kötelezőt kezel - arra számít, hogy vesztett és nyert ügyfelei száma nagyjából kiegyenlíti egymást. Eddig a társasághoz valamivel több új megbízás, mint felmondás érkezett - 30 ezer új belépő a 25 ezer távozó ügyféllel szemben -, ám ez az arány csalóka, hiszen az alkuszokon keresztül intézett felmondások döntő része ebben még nem szerepel.

A felmondásra adott csütörtök éjféli határidő után az új kötelező megkötésére még van idő december 31-ig. Aki a kötelezőváltást nem alkuszon keresztül intézi, a kártörténeti igazolásáról sem feledkezhet meg, amelyet március végéig kell elküldeni a választott új biztosítótársaságnak.

Aki a kötelezőjét alkuszcégen keresztül köti át új biztosítóhoz, a megbízási szerződésről, a felmondónyilatkozatról és az új szerződéshez esetleg kért - a kedvezményre való jogosultságot bizonyító - igazolásokról kell gondoskodnia. (Ilyen gyerekkedvezmény esetén az anyakönyvi kivonat másolata, a köztisztviselői kedvezménynél a munkáltatói igazolás, vagy a nyugdíjas-kedvezménynél az ezt bizonyító dokumentumok valamelyike, amelyeket az alkuszok többnyire faxon kérnek az ügyfelektől.)

A felmondást, az új szerződés megkötését, a kártörténeti igazolás kikérését, és eljuttatását az új biztosítónak ezután általában már az alkusz intézi.

Aki maga mond fel, illetve köti meg biztosítását, arra kell figyelnie, hogy a felmondólevelét régi biztosítója december elsején éjfélig megkapja. Ezt követően december 31-ig kell új biztosítást kötnie. Kártörténeti igazolásának benyújtására ezt követően még három hónapja van március végéig. Ezt régi biztosítója többnyire postán automatikusan kiküldi a felmondást követően, január végén, február elején.

Aki ezt az igazolást nem küldi el időben, a határidő lejártával a legrosszabb malusz-fokozatba sorolják, így kötelezőjének a megkötéskor érvényes díja akár a többszörösére is felszökhet.