Drágább lett a villamos energia

2007.02.01. 7:51

Átlagosan valamivel több mint 5 százalékkal drágul csütörtöktől a lakossági villamos energia. Az áram ára legutóbb tavaly augusztusban emelkedett, átlagosan körülbelül 14 százalékkal.

A lakossági áram ára átlagosan mintegy 5,4 százalékkal drágul 2007. február 1-jétől. Az árat meghatározó egyes költségelemek növekedtek, mások csökkentek; növelték a költségeket az elmúlt időszak hálózatfejlesztései, ezzel szemben csökkentek a rendszerirányítás egyes díjtételei - tette közzé a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Az árban a tárca a jogszabályoknak megfelelően figyelembe vette az inflációt is.

A lakossági árak a következő módon változnak:

2006. augusztus

2007. február

Áremelkedés mértéke

(forint/kilowattóra)

(forint/kilowattóra)

(százalék)

(forint/kilowattóra)

"A" - általános lakossági tarifa

36,85

38,53

4,6

1,68

I. tömb (1320 kilowattóra/év fogyasztásig)

36,24

37,92

4,6

1,68

II. tömb (1320 kilowattóra/év fogyasztás fölött)

37,68

39,36

4,5

1,68

"B" - vezérelt (bojlerek, villanykályhák)

21,24

22,92

7,9

1,68

"C" - villamosenergia-ipari vállalkozások dolgozói és nyugdíjasai

13,8

14,52

5,2

0,72A lakossági tarifák emelkedése mellett a rendszerhasználati díjak, a közüzemi nagykereskedelmi ár, a kötelező átvétel alá eső villamos energia ára és a közüzemi célra lekötött villamos energia termelői hatósági ára is változik. A nem lakossági közüzemi árak átlagosan 4,6 százalékkal emelkedtek, a rendszerhasználati díjak -7,4 és +2,1 százalék között módosultak. A villamos energia közüzemi nagykereskedelmi ára február 1-jétől átlagosan kilenc százalékkal emelkedik.

A rendszerirányítási díj részét képezi a kötelező átvétel alá eső villamos energia kompenzációjára szolgáló összeg (káp), amiből többek között a megújuló villamos energia, illetve a kapcsolt (hő-villany) villamos energia termelésének támogatása történik. A káp 2006 augusztusában emelkedett 2,07 forint/kilowattórára, most nem változik. A megújuló villamos energia (biomassza, nap- és a szélenergia) kötelező átvételi ára szintén változik február 1-jén, 23,83 forintról 24,71 forintra emelkedik kilowattóránként.

Emelkedik a nagy erőművek által előállított közüzemi célú villamos energia termelői ára is, ami a múlt év novembere óta ismét hatósági áras. Változik továbbá az elosztók közötti kompenzáció mértéke is, mivel az elosztói díj a különböző sajátosságok (például a fogyasztói sűrűség) ellenére országosan egységes. Az elosztók között idén újraelosztandó, várhatóan körülbelül 30 milliárd forintból a legnagyobb arányban, 29,7 százalékban az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. részesül, míg a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) nem kap semmit.

Folytatódnak a tárgyalások a villamosipari sztrájkról

Forrás: [origo]
Ragaszkodnak a kedvezményhez

A további tárgyalásokhoz szükséges, de nem elégséges lépésnek nevezte Gál Rezső, a villamosenergia-ipari dolgozók sztrájkbizottságának szóvivője a "C" típusú tarifa emelésének mérsékelt jellegét. A szakszervezetek korábban sztrájkot helyeztek kilátásba, amivel azt szeretnék elérni, hogy a szaktárca álljon el attól a tervétől, hogy a 2007. július 1-jével esedékes teljes árampiaci liberalizációval megszüntetik a kedvezményes dolgozói tarifát. Az ágazat 20 ezer aktív dolgozója és további mintegy 45 ezer nyugdíjas jelenleg kilowattóránként 13,80 forintért kapja az áramot, ez az általános áramdíj 37 százaléka.

A sztrájkbizottság a február 2-i kétórás figyelmeztető sztrájk idejére több erőmű teljesítményének 200 megawattos csökkentését tervezi. Február 8-án összesen 400 megawatt, február 12-én pedig 600 megawattnyi teljesítménycsökkentést irányoztak elő. Ha a sztrájkot folytatni kell, akkor a nem védett és nem létfontosságú fogyasztók öt százalékát kikapcsolják három óra időtartamra - mondta a szóvivő. Létfontosságú és védett fogyasztók például a kórházak és a metró. Műszaki okok miatt esetleg a lakosság közvetlenül is érintett lesz, ez esetben azonban minden fogyasztót előre értesítenek - hangsúlyozta Gál Rezső.

A kedvezményes tarifát jelenleg azok a lakossági és nem lakossági áramfogyasztók finanszírozzák kilowattóránként 30 filléres mértékben, akik még közüzemi szolgáltatótól veszik igénybe az áramszolgáltatást. Jelenleg az áramfogyasztók körülbelül 70 százaléka tartozik ebbe a körbe, 30 százalékuk már a piaci körülmények közt versenyző szolgáltatóktól szerzi be a villamos energiát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK