Tajvani cég tulajdonába került a győri Philips

Vágólapra másolva!
A tajvani Lite-On csoporthoz tartozik hétfőtől a Philips Magyarország győri üzeme, amely gépkocsikba való CD- és DVD-lejátszók meghajtóit gyártja - közölte Hans-Martin Maier, a Philips Kft. gyárigazgatója, aki egyben az új tulajdonban lévő üzem ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

A győri gyár új tulajdonosa 100 százalékban a gyártással foglalkozó Lite-On IT Corporation - ismertette Győrött Hans-Martin Maier a tulajdonosváltást bejelentő sajtótájékoztatón. A győri gyár értékesítési, marketing és fejlesztési tevékenységét a PLDS látja el, amely 51 százalékban a Philips, 49 százalékban a Lite-On kezében van.

A cégvásárlás összegéről nem nyilatkoztak, mondván, hogy ezek a Philips részéről nem nyilvánosak.

Az évente 10 millió CD- és DVD-részegység előállítására képes győri gyár új elnevezése: Automotive Playback Modules Magyarország. Győr a Lite-On IT központja, az osztrák, az ukrán és a portugál gyártótevékenység irányítását is Győrből végzik.

Győrött jelenleg 1200-an dolgoznak, a foglalkoztatottak 10 százaléka a szomszédos Szlovákiából ingázik. A létszám az ügyvezető szerint a továbbiakban nem változik. Munkácson viszont már 1500 dolgozót foglalkoztat a cég. A győri és a munkácsi üzem az európai piac számára termel, de Győrből az Egyesült Államokba és Kínába is szállítanak komponenseket.

Hans-Martin Maier kijelentette: a győri és a munkácsi termelés együttesen versenyképes a tajvanival. Ebben fontos szerepet játszik az importvám, amelyet a Tajvanból érkező szállítmányok után Európában meg kell fizetni, míg a Győrből importált áru után az unióban nincs vámfizetés. Az ügyvezető igazgató hangoztatta: a Lite-On IT az autóipari lejátszók üzletágában vezető szerepre törekszik.

Benedikt Laux, a Philips közép-európai igazgatója az üzem eladását azzal indokolta, hogy az APM (autóipari lejátszó egységek) üzletág kikerült a Philips tevékenységi köréből, a cég a továbbiakban az egészségügyi, az energiatakarékosságra irányuló világítástechnikai és az életmód javítását szolgáló tevékenységekre kíván összpontosítani.