A legrosszabbkor ütött be a válság

2008.04.01. 23:07

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlege szerint Magyarország esetében a kormánykoalíció felbomlása "a lehetséges legrosszabb pillanatban" következett be. A globális piaci kockázatok jelentős adósságpiaci eladási hullámot és valutaárfolyam-gyengülést okoztak a gyenge költségvetési és/vagy külső finanszírozási helyzetű országokban, és Magyarország egyértelműen ebbe a csoportba tartozik a komoly költségvetési megszorítási erőfeszítések ellenére.

Ebben a helyzetben megvan a kockázata annak, hogy a forint elindul a 270-es árfolyam felé, és a jegybanki alapkamat az év közepéig 8,50 százalékra emelkedhet, a még szigorúbb hitelpiaci klíma pedig tovább rontja a növekedési kilátásokat. A ház szerint a koalíciós szakítás és a kormány parlamenti többségének elvesztése növeli a reformok 2008 utáni folytatódását terhelő kockázatokat is.

A közszféra reformjának lelassulása megakadályozhatja az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél teljesülését, különösen, mivel a bevételi oldalt kikezdheti a gyenge növekedés. Ez a hozamfelárak további szélesedéséhez és további forintgyengüléshez vezethet a második negyedévtől, ami korlátozná a dezinflációs folyamatot, és további kamatemelésekre sarkallná az MNB-t.

A Goldman szerint marad Gyurcsány

A Goldman Sachs (GS) fő forgatókönyve azonban továbbra is az, hogy a 2010-es választásokig Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök - bár az MSZP élén esetleg felválthatja valaki más -, és a szabad demokraták bennmaradnak a koalícióban. A GS londoni elemzői azzal sem számolnak, hogy a költségvetési hiány csökkentésének folyamat visszafordulna, de valószínűtlennek tartanak újabb költségvetési szigorítást. Ha a miniszterelnököt mégis menesztenék, akkor "valamivel lazább" költségvetési politika lenne várható, de "a piac fegyelmező ereje erősen korlátozná a lazítás lehetséges mértékét" - áll a Goldman elemzésében.

A cég szerint a politikai zajongás eredményezhet bizonyos árfolyam-volatilitást a magyar befektetési konstrukciókban, és ha az SZDSZ valóban elhagyná a koalíciót, vagy a miniszterelnök komoly kihívóval találná magát szemben, az rövid távon negatív piaci hatással járna. Ha azonban nem lesz jelentős fordulat a költségvetési politikában - egy ilyen fordulatot a ház londoni elemzői valószínűtlennek tartanak -, akkor nem várható nagyobb eladási hullám. A jelenlegi globális környezetben viszont már annak kilátása is nyomást gyakorolhat az árfolyamokra, hogy az országnak a következő választásokig belharcokkal elfoglalt kormánya lesz.

Kevés az esély a reformokra

A Dresdner Kleinwort szerint a választások előrehozásának - amit a Goldman nem tart valószínűnek - esélye "egyértelműen megnőtt", a költségvetési felelősség erősítését célzó fontos reformok továbbvitelének kilátásai pedig "drámaian csökkentek ... gyakorlatilag nullára". Ezek a fejlemények még sebezhetőbbé teszik Magyarországot a globális környezettől, és emiatt a Dresdner az alapkamat év végi szintjét 9 százalékra prognosztizálja.

A Dresdner Kleinwort szerint jóllehet a költségvetési felelősség iránti elkötelezettség még mindig megvan, a várható "visszalépéseket" - például az egészségügyi reform valószínű leállását - a hitelminősítők jó eséllyel negatív fejleménynek fogják tekinteni, ami növeli a valószínűségét a magyar adósosztályzat visszaminősítésének a következő hónapokban.

A ház központi forgatókönyve továbbra is az, hogy Gyurcsány Ferenc "az idén" megmarad miniszterelnöki tisztségében, bár a csere valószínűsége a Dresdner szerint megnőtt. Ha a szocialisták a csere mellett döntenek, az új jelölt valószínűleg egy reformpárti technokrata lenne. Tekintve azonban a gyenge növekedési kilátást és a párt alacsony támogatottságát, nehéz elképzelni, hogy az utód miképp tudná magát hitelesebb reformer vezetőként elfogadtatni a piaccal, legalábbis rövid távon.

Előző
  • 1
  • 2
Következő