A lengyeleknek van euró-céldátumuk

Vágólapra másolva!
Üdvözölte az Európai Bizottság szerdán, hogy Lengyelország céldátumot tűzött ki az euró bevezetésére, ugyanakkor nem kívánt állást foglalni arról, hogy reális-e a 2011-es cél.
Vágólapra másolva!

Joaquín Almunia pénzügyi biztos szóvivője a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Brüsszelnek az az álláspontja: az euróövezeti csatlakozásra készülő országoknak érdemes céldátumot kijelölniük, mert az a piac és a gazdasági szereplők számára kiszámíthatóbbá teszi a jövőbeni fejleményeket, egyfajta menetrendet biztosít számukra, emellett az unió felé is jelzés arra, hogy a vezetés a brüsszeli elvárásoknak megfelelő pályájú makrogazdasági politikát igyekszik folytatni.

Elmondta azt is, hogy a megjelölt dátum realitásáról a bizottság egyelőre nem kíván véleményt mondani, egyebek között azért, mert azzal önmagát is bizonyos mértékig elkötelezné.

Amikor azonban Varsó benyújtja tényleges euróövezeti csatlakozási kérelmét, a bizottság az előírásoknak megfelelően részletesen megvizsgálja, eleget tesz-e a szükséges kritériumoknak.

A lengyel gazdaság helyzetéről egyébként - akárcsak a többi tagállaméról - a bizottság rendszeresen készít értékelést - emlékeztetett a szóvivő.