New York nyerésbe fordult

Vágólapra másolva!
A szolídnál valamivel határozottabb nyereséggel zártak az amerikai piacok kedden. Mindhárom vezető index legalább 1,5 százalékos erősödésben állt csengetéskor.
Vágólapra másolva!

A New York-i tőzsde a bizonytalanság és a kis mértékű emelkedés után gyorsabb erősödésre váltott a kereskedés vége felé, pedig új impulzust nem kapott, kezdettől elsősorban vállalati és ingatlanpiaci hírek mozgatták, kedvező irányba. A pénzügyi szektor papírjainak esését nagyjából ellensúlyozni tudták a céges emelkedések. A tőzsde DJIA mutatója így az elmúlt három kereskedési nap csökkenése után 8077 ponton, 1,76 százalékos emelkedéssel zárhatott. A kezdetben sokáig a negatív tartományban lévő Nasdaq Composite technológiai index is erőre kapott a nap végére és 1516 ponton 1,46 százalékos emelkedéssel zárt. A Standard & Poor's 500-as index 1,6 százalékos erősödésben fejezte be a napot.

Kedden a kereskedés félidejénél a New York-i tőzsde vezető részvényindexe még csak szerény 0,2 százalékos emelkedésben volt, a Nasdaq technológiai piac viszont minimálisan hétfői záró értéke alatt állt.

Az egyre nagyobb vállalati jelentésdömpingben a befektetők azonban már felfedeztek bíztató "elemeket", ami kicsit feledteti velük az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmaikat. Mindeközben még pozitív, a használt lakások eladásai 6,3 százalékos decemberi növekedéséről szóló ingatlanpiaci hír is érkezett.

A vállalati hírek közül a piac a Merck gyógyszeripari cég negyedik negyedévi profitját fogadta lelkesen, a papír árfolyama csaknem 5 százalékkal ugrott meg, később ez elérte a 7 százalékot is. Vele mentek más gyógyszeripari részvényárak is. Lehangolva vették a befektetők a Motorola hatalmas, mintegy 4 milliárd dolláros veszteségének hírét: a részvény árfolyamvesztése elérte a 11 százalékot is.