Barroso: Gazdasági unió nélkül el lehet felejteni az eurót

Vágólapra másolva!
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kimondta azt, amelyet sok gazdasági szakember hangoztatott már, de az unió eddig hivatalosan nem beszélt róla: vagy közös gazdaságpolitikát épít ki a közösség, vagy el lehet felejteni az eurót.
Vágólapra másolva!

"Nem lehetséges monetáris unió gazdasági unió nélkül" - mondta José Manuel Barroso a bizottság elnöke. A kijelentés arra irányult, hogy az euró, mint a közös pénzgazdálkodás eszköze életképtelen anélkül, hogy a tagállamok szorosan összehangolják a költségvetési politikájukat.

Görögország, valamint a magas államháztartási hiánnyal küzdő eurózóna-tagok és a felelősen gazdálkodó országok közti különbséget felnagyította a 2008-ban kezdődő pénzügyi válság. A görög hiány közel 14 százalékosra hízott, míg az államadósság 120 százalék fölé került, ami fenntarthatatlanná tette az ország működtetését. Ezzel együtt ugyanazt a pénzt használja Görögország, mint a jóval kisebb hiánnyal bajlódó Németország, ezért a görög bajok a német gazdaságot is sújtják.

A probléma nem új: erről beszélt már Soros György is korábban, aki szerint egy teljesen kifejlett valutarendszerben "nemcsak központi bankra, de kincstárra is szükség van". Matolcsy György, a leendő nemzetgazdasági miniszter hasonlóan látja, a Figyelőnek úgy nyilatkozott, hogy "el kell dönteni, hogy politikai határozattal építsenek-e az euró mögé egységes gazdaságot és gazdaságpolitikát, ami a tagországok önálló gazdaságpolitikájának feladását jelenti. Ha nem, akkor a leszakadókat ki kell engedni az euróövezetből."

Szinte ugyanezeket a szavakat használta Barroso is: "a tagállamoknak venniük kell a bátorságot, hogy kimondják: akarnak-e gazdasági uniót vagy sem. És ha nem, akkor jobb mindenkinek elfelejteni a monetáris uniót", vagyis az eurót. A bejelentés azért rendkívüli, mivel az unió eddig hivatalosan nem beszélt erről.

Az eurózóna reformja egyre többet kerül a vezető uniós politikusok szóhasználatába. Angela Merker német és Nicolas Sarkozy francia kormányfő közös levélben fogalmazták meg a lépéseket, amelyeket gyorsan kívánnak megvalósítani. A tagállamok adósságának szigorúbb ellenőrzését, pénzügyi mentőalapot és a hitelminősítések szigorítását akarják elérni - írja a BBC.