Nagy menet után végül veszteséggel zárt a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,42 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 21 917,47 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 13,1 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények közül az OTP és a Magyar Telekom gyengült, a Richter árfolyama nem változott, míg a Mol erősödött az előző záráshoz képest. Nap közben a nyitási veszteséget ledolgozta a tőzsde, az utolsó órákban viszont újra veszteségbe fordult az index.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett szakértők véleménye szerint sem a jegybanki alapkamat tartásának, sem az inflációs jelentésnek nem volt hatása a részvénypiacra. A forint piacán azonban nyomot hagyott az, hogy a Magyar Nemzeti Bank szakértői gyorsabb inflációra és kissé lassabb gazdasági növekedésre számítanak 2011-től.

A tőzsdemutató 218 pontos sávban mozgott a nap során. Veszteségben, és közel a napi mélyponton nyitott, majd 13 óra után nyereségbe került. A BUX a napi csúcsot, 22 098 ponton az amerikai nyitás után érte el, ahonnan folyamatosan csorgott a veszteséges zárásba.

Német Sándor, Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője eseménytelennek nevezte a hétfői kereskedést. A nemzetközi piacokon sincs irány, piaconként és szektoronként változik a trend, de "semminek nincs folytatása" - magyarázta. Kivárás jellemzi a berektetői magatartást. Az OTP alulteljesített - emelte ki az üzletkötő, hozzátéve: a bankszektor a legérzékenyebb a világ gazdasági várakozásainak alakulására, márpedig most a kilátások szerint a vártnál lassúbb a növekedés.

Az Equilor Befektetés Zrt. üzletág igazgatója, Vavrek Zsolt azt emelte ki, hogy a nemzetközi hangulat határozza meg a részvénypiacok irányát. A továbbra is gyenge forgalom mellett nagyobb elmozdulás nem is várható. Az OTP árfolyamát a nemzetközi hangulat vitte le, míg a Richter nap közben mutatott átlagon felüli áremelkedését azzal indokolta, hogy ezen az áron már megjelentek a vevők. Az üzletág igazgató hozzáfűzte: a Richterben nagyobb csomagok cseréltek gazdát.

A Mol 300 forinttal, 1,48 százalékkal 20 600 forintra erősödött, 642,1 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 86 forinttal, 1,72 százalékkal 4904 forintra csökkent, forgalmuk 9,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,05 százalékkal 660 forintra esett, forgalma 529,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama nem változott, 42 850 forintot ért, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 63,4 millió forintos forgalom mellett 55 forinttal, 0,27 százalékkal 20 100 forintra nőtt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2010,13 ponton zárt hétfőn, ez 12,20 pontos, 0,60 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.