Bajnai a Bilderbergről: Csak rágtam a gittet

2014.06.02. 18:42

Bajnai Gordon volt az egyetlen magyar, aki részt vett a világ vezetői közül többeket felvonultató Bilderberg-találkozón. A Magyar Nemzet kíváncsi volt, megbízták-e Bajnait valamivel a hatalmasságok, a volt miniszterelnök komolytalan válaszokat adott, majd megosztotta a Tumblr-oldalán.

Az Origo írta meg először, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt–PM vezetője egyedüli magyarként részt vesz a Bilderberg-találkozón.

A Bilderberg-csoport egy jellemzően befolyásos emberekből (politikusokból, tudósokból, cégvezetőkből) álló zárt körű társaság, amelynek az első találkozóját 1954-ben tartották. A nevét arról a holland szállodáról kapta, ahol az első összejövetelt rendezték.

Bajnai Gordon a következő üzenetet tette ki Tumblr-oldalára a Bilderberg-találkozóról:

"A Magyar Nemzet ma ismét a Bilderbergről kérdezett. Az alábbiakat válaszoltam nekik.

Magyar Nemzet: A konferencián kiderült, hogy Magyarországról miért Bajnai Gordont hívták meg?

Én: Igen, minden bizonnyal a Magyar Nemzetben az elmúlt 12 hónapban legtöbbször említett politikusként figyeltek fel rám.

MN: Bajnai Gordon tartott előadást a találkozón?

Én: Nem, csak rágtam a gittet, és összeszűrtem a levet.

MN: Bajnai Gordon a találkozón kapott-e bármilyen politikai, gazdasági kérdésekkel kapcsolatos, iránymutatást, felkérést, esetleg feladatot?

Én: Igen, hogy próbáljam Simicska Lajost megnyerni a Bilderberg szponzorai közé. A tavalyi osztalékból bőven telik rá."

Bajnai a Hír24-nek azt nyilatkozta, "Magyarország lényegében nem került szóba a fórumon. A világot meghatározó fontos folyamatokról beszélgettek." Hozzátette, hogy aki látta, hogy ő Magyarországról jött, az megkérdezte, hogy "mi újság nálunk?" A volt miniszterelnök benyomása az volt, hogy az őt kérdezők azt sugallják, hogy "ott valami nincsen rendben, ugye?".

A televíziónak azt mondta, nem tudja, miért őt hívták meg. A konferencia szerinte azért zárt, mert így szabadon beszélhetnek az előadók.

Bajnai azt állította, hogy most először találkozott Viviane Reding uniós biztossal, és "ha már tavaly így hírbe hoztak bennünket, akkor úgy illik, hogy kezet fogjak vele".