Ötezer milliárd dollár kölcsönt vesznek fel idén

Vágólapra másolva!
Az idén megközelíti az 5 ezer milliárd dollárt a nemzetközi tőkepiacon megjelenő új szuverén és kereskedelmi adósságkibocsátások összértéke, és a szuverén hitelminősítések közepes ütemben tovább javulnak - áll a Standard & Poor's Rating Services csütörtökön Londonban közzétett átfogó előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítője - az amerikai McGraw-Hill pénzügyi szolgáltató csoport tagja - szerint 2005-ben a világ vállalatai és kormányai összesen 4800 milliárd dollárnyi új adósságajánlattal állnak elő, ami 3 százalékos éves növekedést jelent.

Az új kormányadósság értéke idén 4100 milliárd dollár lesz, 5 százalékkal több a tavaly kibocsátott 4 ezer milliárd dollárnál; a legnagyobb egyedi szuverén kölcsönfelvevő idén is a japán kormány lesz, 1700 milliárd dolláros hitelpiaci finanszírozási igénnyel, ami 8 százalékkal több a tavalyinál. Az Egyesült Államok költségvetésének hitelpiaci finanszírozási igénye ugyanakkor várhatóan 6 százalékkal 806 milliárd dollárra csökken. Az európai kormányok 1300 milliárd dollár új adósságot bocsátanak ki az idén, 5 százalékkal többet, mint tavaly, a latin-amerikai szuverén adósságajánlat értéke pedig 36 százalékkal 169 milliárd dollárra nő 2005-ben a hitelminősítő szerint.