Szakadék felé rohanunk?

Vágólapra másolva!
Az amerikai piacok emelkedésével szinte töretlenül növekszik a "marginra" azaz hitelből megvásárolt részvények mennyisége. A túlzó optimizmus és eladósodottság viszont könnyen hatalmas galibát és mélyrepülést hozhat a piacokon.
Vágólapra másolva!

A második negyedév során minden idők legmagasabb szintjére emelkedett az amerikai piacon a "margin" azaz hitelből vásárolt részvények nagysága. A hitelből finanszírozott pozíciók megnövekedése pedig együtt járt azzal is, hogy az S&P 500-nak sikerült új történelmi csúcsra emelkednie.

Az eladósodottság nagysága a 2007-es válság idején sem volt magasabb, mint most, ráadásul a grafikonból látható az is, hogy ahogyan elkezdték leépíteni a pozíciókat a befektetők, úgy kezdett összeomlani az S&P 500 index.

A hitelből finanszírozott pozíciók esetében általában az jelenti a gondot, amikor a tőzsdéző "túlfeszíti" magát, tehát szinte az összes elérhető keretéből részvényt vesz. Ez persze a túlzott optimizmus idején szokott előfordulni, ami sokszor láncreakciót tud kiváltani. Ha adott instrumentum a portfólióban elkezd veszíteni az értékéből és a mögötte lévő fedezet csökken, akkor könnyen likvidálásra kerülhetnek a részvények, kötvények, árupiaci termékek. A kényszereladások, illetve a bajban lévő pozíció finanszírozásához szükséges összeg megszerzése más termékekben okozhat eladási hullámot. Így egy öngerjesztő folyamat bontakozik ki, ami az árakat is a mélybe taszítja.

A grafikonon észrevehető, hogy továbbra sincs gond a hitelek növekedésével, baj leginkább akkor következik be, ha jön a hitelszűke és elkezdik leépíteni a pozíciókat. A hitelkamatok emelkedésére is megvan az esély, főleg azután, hogy a Fed a jelenlegi kommunikációja szerint előbb-utóbb a kötvényvásárlások ütemét elkezdi csökkenteni.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

A szabadon elkölthető pénz mennyisége a számlákon viszont már vaskosan a negatív tartományban van, ami az egyre nagyobb optimizmusról árulkodik. Igaz, nem a legjobb jelzője a piaci fordulóknak, de mindenképpen figyelemre méltó.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Érdemes résen lenni a piacokon, hiszen ha nehezebbé válik a hitelből történő részvényvásárlás - például a szigorodó szabályozás miatt, vagy finanszírozás megrdágulása miatt -, akkor könnyen komoly eladói hullám bontakozhat ki a mélybe taszítva az árakat.