Munkaidő-csökkentéssel próbálkoznak a cégek

Vágólapra másolva!
A válság egyre inkább kezd meglátszani a hazai foglalkoztatás szűkülésén. Béremelésről már szó sincs, a cégeknek meg kell húzni a nadrágszíjat, ezért leépítésekben és munkaidő-csökkentésben gondolkodnak. A legtöbb áldozatot az építő- és a feldolgozóipar szedi.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Dunántúlon a ruha- és a textil-, valamint az építőipari cégek - azaz a KSH legfrissebb statisztikája szerint arányosan a legnagyobb leépítésekkel sújtott vállalkozások - szenvedik meg a legnagyobb mértékben a recessziót, de nem rózsás a helyzet a fafeldolgozó iparban, illetve a bútorgyártással foglalkozó cégeknél sem. Egy térségi felmérés szerint a textil- és az építőipar kis- és középvállalatai 2008-ban piacaik csaknem harmadát vesztették el, ezért drasztikus létszámleépítésre és telephelybezárásra, illetve munkaidő-korlátozásra kényszerültek. Az adatok szerint ezen ágazatok vállalkozásainak csaknem negyede csőd közeli helyzetben van, s csupán a harmaduk képes kisebb mértékű létszámcsökkentéssel a felszínen maradni, illetve jelképes béremeléssel nagyobb teljesítményre ösztönözni dolgozóit - tájékoztat a Napi Gazdaság.

Négynapos munkahét, hatórás munkanap

Az Alba-Ház Építőipari Elemgyártó és Kivitelező Kft. az egyre kevesebb megrendelés miatt a tavaly mintegy 40 embert bocsátott el. Karácsony előtt azt közölték az alkalmazottakkal, hogy egy háromhetes leállást követően március közepéig 6 órában tudják foglalkoztatni őket. Mivel újabb jelentősebb megrendelést nem kaptak, nem kizárt, hogy a jelenlegi létszám mellett a betonüzemben még a 6 órás foglalkoztatás sem lesz tartható.

A jelenleg még mintegy 240 dolgozót foglalkoztató TE-FA Bútoripari Alkatrészgyártó Kft. rendelésállománya az elmúlt öt hónapban csaknem a felére csökkent. Októberig 35, az év végéig pedig további 25 dolgozójuktól váltak meg. Pillanatnyilag is "félgőzzel" termelnek: január 15-étől bevezették a négynapos munkahetet.