Vágólapra másolva!
A 200 milliárd koronát (11,20 milliárd dollár) is meghaladhatja a cseh költségvetés hiánya jövőre a vártnál is rosszabb gazdasági kilátások miatt - jelentette be Eduard Janota pénzügyminiszter tegnap.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az exportorientált kelet-közép-európai ország a régió többi szereplőjével együtt a külföldi kereslet jelentős gyengülése miatt szenved, a kivitelből származó bevételek kiesése pedig komoly lyukakat üt az ország büdzséjén. Ezek befoltozásához adóemelést, többek közt az áfa megemelését fontolgatja a kormány - írta meg a Napi Gazdaság.

A döntéshozóknak azonban nincs túlzottan nagy mozgásterük a beavatkozáshoz, hiszen a kiadások 80 százaléka állandó kiadásnak minősül, vagyis a nyugdíjak kifizetése és más jóléti rendszerek finanszírozása valósul meg belőlük.

Az előterjesztett intézkedésekre, tehát adóemelésre, viszont akár már a következő hónapokban is sor kerülhet, hiszen a pénzügyminisztérium éppen a múlt héten kényszerült gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését lefelé módosítani.

Az idei 4,3 százalékos zsugorodás után a szakértők jövőre 0,3 százalékos növekedést várnak, szemben a korábban prognosztizált 0,8 százalékkal. A költségvetés GDP-arányos hiányát 5,5 százalék körül valószínűsítik, szemben az eddigi 5,1 százalékos becsléssel.