Vágólapra másolva!
A bolgár parlament jóváhagyta a kormány 0,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó jövő évi költségvetési tervét. A parlament rábólintott a közalkalmazotti bérek jövő évi ideiglenes befagyasztására is.
Vágólapra másolva!

A 2010. évi költségvetés a bruttó hazai termék (GDP) 2,0 százalékos csökkenésével és 2,2 százalékos éves inflációval számol. Elemzők szerint a bolgár gazdaság csak 2011-ben állt növekedési pályára.

A költségvetés bevételét 26,4 milliárd levában (13,5 milliárd euró) a kiadását 26,9 milliárd levában (13,7 milliárd euró) határozták meg. Az idei államháztartási hiány nem éri el a GDP 1 százalékát, és ezzel a legkisebb lesz az Európai Unióban.

A 17 órán át tartó költségvetési vita során döntés született a közalkalmazotti bérek befagyasztására 2010 közepéig, amikor - elemezve a gazdasági helyzetet - döntenek majd a további intézkedésről. Arról is határoztak, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulást két százalékponttal csökkentik a munkahelyek védelme céljából, a 75 évnél idősebbek pedig szerény nyugdíjemelést kapnak.

A törvényhozók felhatalmazták a kormányt arra, hogy a parlamenttel történő előzetes konzultáció nélkül csökkenthesse a költségvetés kiadásait jövőre, ha a gazdasági kilátások rosszabbra fordulnának a vártnál.