Felhőszakadások, jégesők pusztítanak

Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután hazánk északi részén, a főváros térségében is hatalmas zivatarok törtek ki.  A felhőszakadások mellett jégeső és viharos széllökések is előfordulnak. A Kárpát-medencében sokfelé okoznak jelentős károkat a viharok. Pénteken is hasonló helyzetre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Az egyik zivatargóc az északi országrészt érte el csütörtökön kora délután. A gyorsan jött intenzív csapadék néhol fél óra alatt több, mint 10 fokkal csökkentette a hőmérsékletet! Az északkeleti részen a 35 fokot is elérte a hőmérsélet, míg az északi hegyvidéken, a határszélen helyenként 20 fok alá zuhant. A zivatarok környezetében viharos széllökések fordultak elő. A lezúduló víz, a helyenként dió nagyságú jég és a vihar sokfelé okozott jelentős károkat.

Egy másik gócpont a főváros térségét és a pesti kerületeket is elérte, nagyon intenzív csapadéktevékenység, jégeső és viharos széllökések kíséretében.

Ezekben a térségekben az éjszakai sötétséggel érkező trópusi esők elöntéseket okoznak, a viharos széllökések fákat döntenek és vezetékeket rongálnak meg, a jég érzékeny károkat okoz a növényzetben.

Szlovákia középső részén, Erdélyben, Kárpátalján és a Bécsi-medencében már délelőtt is kialakultak rendkívül heves, pusztító viharok.

Pénteken is komoly az esély a Kárpát-medencében hasonlóan heves zivatarok, jégeső kialakulására.

A zivatarfelhők fejlődése és feloszlása felhőfilmjeinken jól nyomon követhető.

Óvakodjunk a veszélyes villámoktól! Életveszélyes is lehet a jégeső!