A Földközi-tenger keleti medencéjében általában egy-három fokkal magasabb a vízfelszín hőmérséklete, mint a nyugati medencében. Az ibériai, szokatlanul tartós afrikai hőség és a mostanában beállt olasz forróság következtében ez megfordult, és rendkívül magas értékeket ért el. A spanyol és olasz partokon a vízhőmérséklet helyenként eléri a 30 fokot.

Immár több mint egy hónapja tart folyamatosan Spanyolországban a rendkívüli hőség. Ezen időszak alatt alig volt egy-két nap, amikor valahol ne haladta volna meg a hőmérséklet a 40 fokot. Önmagában a 40 fok még nem megdöbbentő a térségben, de ilyen hosszú időszakra nézve rendkívülinek mondható. Másfél hete Itália környékére is beköszöntött az igazi forróság.

A Földközi-tenger nyugati és középső medencéjében folyamatosan emelkedett a vízhőmérséklet, július végére nem egy helyen eléri a 29-30 fokot. Az Adrián 28 fokot mértek.

A mediterrán térség legkeletibb vidékén, a török, és a jóval délebbi izraeli és egyiptomi partoknál is "csupán" 27-28 fokos a víz. A görög partokon egyelőre 23-26 fokos vízzel kell beérniük a nyaralóknak, köszönhetően az eddigi kicsit visszafogottabb időjárásnak.