Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Hihetetlen melegrekordok

Vágólapra másolva!
Délelőtt előbb Sopronban, délután pedig országszerte sorra dőltek a melegrekordok. Mind mértékében, mind kiterjedtségében rendkívüli ez a rekorddöntés. Sopronban hajnalban fagyott, 9 órakor még 3 fok, 10 órakor már 15 fok volt. 11 órára pedig brutálisan, mintegy másfél fokkal megdőlt a korábbi 15,5 fokos országos melegrekord. Az idő tovább melegedett, kora délutánra 18 fokig emelkedtek a hőmérők.
Vágólapra másolva!

A példátlanul meleg ősz és tél immár 5 hónapja töretlenül folytatódik. A mai nap külön is csúcsot jelent.

Sopronban hajnalban fagypont körül alakult a hőmérséklet, ez volt az egyik leghidegebb pont az országban. Erre jött rá a délelőtti brutális melegedési folyamat, ami a rekord meleget hozta.

A pénteki hidegfrontot követően a magasban már éjszaka erőteljes melegáramlás indult be nyugatias irányból. A nyugati szeleknek jól kitett Bécsi-medencében egész éjszaka fújt a szél, az osztrák fővárosban 10 fokot mértek hajnalban. Ugyanakkor Sopronban hajnalban átmenetileg mérséklődött, majd rövid időre leállt a légmozgás. Így a derült ég alatt gyorsan hűlni kezdett a levegő, mely reggel nyolc óra körül éppen fagypontnál érte el a minimumát. Ám ez csak a felszín közelére vonatkozott, néhány száz méter magasan ennél közel 10 fokkal melegebb volt a levegő.

Így az első reggeli napsugarak viszonylag kis energiája elég volt ahhoz, hogy az alsó vékony réteg melegítésével a felszínen is egyre jobban megélénküljön a nyugati, északnyugati szél. A szél erősödésével a légkör átkeveredett, és rendkívül hirtelen következett be a hőmérséklet-emelkedés. A kilenc órai három fok még csak a napsütésnek köszönhető, azonban a szél átkeverő hatása a következő órában igencsak markánsnak bizonyult: egy óra alatt 12 fokkal emelkedett a hőmérséklet, elérte a 15 fokot, majd a következő egy órában még két fokot emelkedett, így a 87 évvel ezelőtti szombathelyi 15,5 fokos országos rekordot már ekkor jelentősen túlszárnyalta. Itt sem állt meg azonban a melegedés, kora délutánra 18 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Szinte hihetetlen, hogy egy száz éves rekord ilyen nagy mértékben megdőljön.

Ehhez a hőmérséklet emelkedéshez nagy mértékben hozzájárult a főnhatás is: a nyugatról érkező légtömegek az Alpok emelő hatása miatt sokfelé adták ki víztartalmuk egy részét. A csapadék kicsapódása következtében felszabadult hő a levegő leáramlásakor a hőmérséklet emelésében érvényesült.

Így nem Sopron az egyetlen, ahol megdőlt a hőségrekord. Ez is jól mutatja, hogy mennyire drasztikus volt a rekorddöntés: az évszázados rekordok esetében egy-egy helyen szoktak csak a rekorddöntés feltételei összejönni, most pedig nagy területre kiterjedően történt. A Dunántúl jó részén mérhettünk ennél magasabb értékeket. Az Alföldön és a fővárosban is 15 fok körüli értékeket mutattak a hőmérők. A végleges rekord a részletes adatok beérkezése után állapítható meg.A várható hazai időjárásról itt olvashat részleteket.

Sajnos, az események még távolabb visznek bennünket az időjárási helyzet normalizálódásától. Várhatóan tovább fokozódik az ökológiai veszélyhelyzet.

A melegedési folyamatok akár fel is gyorsulhatnak. A gyors kínai iparosodás valóságos klimatológiai atombombával fenyegeti a világot.

Egyes meteorológusok egyenesen a történelem legmelegebb évének jósolják az idei esztendőt.

Kérjük írja meg véleményét a klima@icicom.hu címre, melyet a hazai klímastratégia kidolgozásában felhasználunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről