Vágólapra másolva!
A Dean hurrikán ereje teljében érte el kedden a mexikói Yukatán-félsziget partjait. A 320 km/órás széllel tomboló hurrikán szinte mindent visz, ami az útjába kerül. A lakosságot már korábban kitelepítették.
Vágólapra másolva!

Ritka alkalom, amikor egy, a Saffir-Simpson skála szerinti legerősebb, ötös kategóriába tartozó trópusi ciklon ereje teljében éri el a lakott partvidéket. Most ez történt a Dean hurrikánnal. Közép-Európai idő szerint kedd hajnalban érte el a legnagyobb fokozatot, miközben Mexikó partvidékére érkezett a Yukatán-félsziget keleti szélén.

A legerősebb széllökések meghaladták a 320 km/órát, ez a sebesség teljes pusztításra képes. A partokat közel 15 méteres hullámok érték el, sokfelé szökőárt okozva. A szél pusztítása mellett a bőséges esőzés sem elhanyagolható. Szerencsére a jobbára sík Yukatán-félszigeten az árvíz- és földcsuszamlás-veszély kisebb, mint hegyekkel tagolt vidéken.

A hurrikán az előrejelzések szerint a Yukatán-félszigetet elhagyva, kissé legyengülve szeli át a Mexikói-öblöt, majd ott ismét partot ér. Akkor leginkább a csapadéktól kell tartani, hiszen az ott fekvő magas hegységekben heves áradások, földcsuszamlások léphetnek fel.

A hurrikán útjába eső területeken már jó előre figyelmeztették a lakosságot, nagyszámú kitelepítés is történt.