Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Éghajlatváltozás és energiapolitika Magyarországon

Vágólapra másolva!
Napjainkban világszerte egyre nagyobb figyelmet kap a környezet- és energiatudatos gondolkodás. Az energia-hatékonyságnak fontos szerep juthat az éghajlatváltozás megelőzésében, illetve megfékezésében is.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás hatásainak vizsgálata során, eddig megszerzett ismereteink alapján feltételezhető, hogy Magyarországon fokozatos felmelegedés, a csapadék mennyiségének csökkenése és a szélsőséges időjárási események gyakoriságának, valamint intenzitásának növekedése várható.

Az éghajlatváltozás negatív hatásainak elkerülésében, illetve csökkentésében jelentős szerepe lehet az energia hatékony felhasználásának is, hangzott el a Közép-európai Egyetem Környezettudomány és Környezetpolitikai Tanszék professzorának, Ürge-Vorsatz Dianának előadásában.

Az energia-hatékonyság világszerte az egyik legjobb lehetőség az üvegházhatású gázok csökkentésében rövid-, és középtávon. Az üvegházhatású gázkibocsátás túlnyomó része a tágan értelmezett energia szektorból származik. Így a takarékosság és energia-hatékonyság növelésével, jelentős többlet költségek nélkül csökkenthető lenne az országok károsanyag-kibocsátása.

Az átmeneti gazdaságú országok esetében, mint amilyen Magyarország is, az energia hatékonyabb felhasználására sokféle lehetőség adódik.

Az egyik legkézenfekvőbb a lakóházak felújítása vagy építése során a régi, elavult, energiapazarló technológiák lecserélésével megtakarítható energia. Ezért lenne fontos, hogy elterjedjenek az alacsony energiaigényű építkezések, ám ehhez először piacot kéne teremteni, hazánkban ugyanis még nincs nagy kereslet az ilyen épületek iránt.

Fontos lenne népszerűsíteni az energia-hatékony gondolkodást, amely a kézzelfoghatók mellett rengeteg járulékos haszonnal is jár. Növeli a szociális jólétet, az országok energiabiztonságát, és emellett még az ipari termelékenységet és versenyképességet is fejleszti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről