Trópusi vihar fenyegeti Vietnamot és a Fülöp-szigeteket

Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán felett hétfőn kialakult, Hagibis névre keresztelt trópusi vihar várhatóan a hétvégén éri el Vietnam partjait. A térségben egy nappal később kialakult másik ciklon, a Mitag pedig a Fülöp-szigeteken okozhat komoly pusztítást.
Vágólapra másolva!

A hétfő reggel a Csendes-óceán felett kialakult trópusi vihar, Hagibis várhatóan pénteken éri el Vietnam déli partjait. Jelenleg a ciklonban fújó 92 km/órás átlagos szélsebesség mellett, 120 km/órás széllökéseket lehet mérni. Az előrejelzések szerint Hagibis holnap lesz a legfejlettebb állapotban, amikor az átlagos szélsebesség majd meghaladja a 110 km/órát, a széllökések pedig elérik a 140 km/órát.

Hagibis az idei trópusi ciklonszezon hetedik olyan vihara, amely eléri Vietnam partjait. Az ország külügyminisztere már megkérte a szomszédos országok kormányait, hogy tegyék lehetővé a vietnami halászok számára a kikötést, míg a vihar elvonul.

A két trópusi ciklon közül jelenleg a Mitag a gyengébb. A viharban mért átlagos szélsebesség még alig haladja meg a 80 km/órát. A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar azonban óráról órára egyre erősebb lesz. Az előrejelzések szerint pénteken, amikor eléri a Fülöp-szigetek térségét, már a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú tájfunná erősödik. Ekkora a ciklonban mért átlagos szélsebesség meghaladja majd a 120 km/órát, a széllökések pedig megközelítik a 150 km/órát.

A Mitag várhatóan óriási esőzéseket fog okozni a térségben, aminek következtében sokfelé áradások és földcsuszamlások várhatóak. A kormány már megkezdte a veszélyeztetett területeken élők kitelepítését