Perzselő forróság Indiában

Vágólapra másolva!
Indiában eddig már legkevesebb hatvan halálos áldozata van a hőhullámnak, amely kisebb megszakításokkal lassan már egy hónapja sújtja az országot. Nagpurban, az India szívében elhelyezkedő városkában április 11-e óta nem mértek 40 foknál alacsonyabb nappali maximumokat.
Vágólapra másolva!

Észak-Indiában május egyike a legmelegebb hónapoknak. Az átlaghőmérséklet a hónap első felében 40 fok körül alakul, míg a hónap második felében már eléri a 41 fokot. Így az országban lassan már egy hónapja tartó forróság a következő hetekben sem enyhül, sőt további melegedésre van kilátás.

Az előrejelzések szerint a következő két napban még az is elképzelhető, hogy megdől az 1944 májusában, Új-Delhiben mért 47,2 fokos hőmérsékleti rekord. A városban április közepe óta folyamatosan melegszik az idő, a mai maximum hőmérséklet elérte a 43 fokot.

Az egyik legsúlyosabban érintett település Nagpur, ahol a legmagasabb nappali hőmérséklet már április 11-e óta nem süllyed 41 fok alá. Május első napjaiban pedig három egymást követő napon is 45 fok feletti maximum hőmérsékleteket mértek. A forróság rendkívül megterhelő az emberi szervezetre, különösen, hogy a nagy meleg itt már lassan egy hónapja megszakítás nélkül tart.

A hőhullám eddigi legmelegebb napja vasárnap volt, amikor az ország északi részén található Haryana tartomány egyik városkájában a hőmérséklet elérte a 46,2 fokot.