Végig remek idő a nyár utolsó hetén

Vágólapra másolva!
A nyár utolsó hete igazán kellemes időjárást hoz. A napsütés lesz túlsúlyban, csupán az ország kisebb részein felhősödik be időnként az ég. A mérsékelten meleg nyári idő egyaránt kedvez a strandolásnak, kirándulásnak és a szabadtéri sporttevékenységeknek. A hűvös éjszakákon pedig jókat pihenhetünk, a lakások átszellőznek.
Vágólapra másolva!

A hétvégi átmeneti lehűlést okozó hidegfront mögött egy anticiklon épül fel Közép-Európa felett, amelyben felhőoszlató, leszálló légmozgások érvényesülnek. Az anticiklon tartósnak ígérkezik, így a térségben a héten nem várható számottevő csapadék. Csupán a Kárpát-medence déli, délkeleti szélét érheti el csütörtökön és pénteken vastagabb felhőtömb, így hazánkban csak ekkor van esély a határszélen kisebb esőre, záporra.

A nyár utolsó hetén az ország legnagyobb részén a napsütés lesz túlsúlban, amelyet csak kisebb felhősödés zavarhat. Az éjszakák csak alig melegednek, így a lakások nem forrósodnak fel, éjszakánként jókat aludhatunk. Napközben azonban keddtől már 25 fok fölé melegszik a levegő. A nyár végi időjárás univerzális: egyszerre kedvez a fürdőzésnek, ugyanakkor már nem túl nagy a hőség ahhoz, hogy kiránduljunk, túrázzunk, vagy sportoljunk a szabadban. A légszennyezettség növekedéséhez sajnos kedvezőek a feltételek, de szeptember előtt nem indul be a nagy forgalom, így a légköri szennyező anyagok koncentrációja csak mérsékelten emelkedik.

Természetes vizeink hőmérséklete 21-23 fok között alakul a héten, a fázósabbak számára talán kissé hűvös. A nagy napi hőingás miatt a reggeli és késő délutáni vízhőmérséklet között egy fok különbség lehet. A levegő páratartalma napközben csekély, kevésbé izzadunk.

Az alma és a szőlő beéréséhez kedvezőek a feltételek. A dióverés ideje is közeleg, a száraz levegőn nem lesz sem penészes, sem rohadt a dióbél.