A Kárpát-medencén kívül marad a hideg levegő zöme

Vágólapra másolva!
A kedden érkező hidegfront átmenetileg véget vet a vénasszonyok nyarának, de igazán nagy lehűlés a Kárpát-medencétől északra, északnyugatra következik be. A változékony napokon csak néhol fordul elő csapadék, szabadtéri programokhoz továbbra is kedvező marad az időjárás. Hétvégén újra a napsütés lesz túlsúlyban, reggelenként azonban már megjelennek az őszi ködök.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál jóval melegebb időnek egy Skandinávia felől érkező hidegfront vet véget kedden. A front a Kárpát-medencét elérve jelentősen legyengül, így hatása is mérsékelt lesz. Ugyanez a front szinte novemberi időt hoz Németország északi vidékére és Lengyelországba, térségünk szerencsére kimarad a nagy lehűlésből.

Kedden még az ország legnagyobb részén a hőmérséklet meghaladja a 20 fokot. Csak összehasonlításul: az átlagos szeptember végi napi csúcshőmérséklet 19 fok. Szerdán és csütörtökön további egy-két fokos lehűlésre számíthatunk.

Legfeljebb kisebb eső, zápor alakul ki elszórt jelleggel a héten, így sétához, kerti munkákhoz, szabadtéri sportoláshoz továbbra is kedvező az időjárás.

A lakások hőmérséklete fokozatosan csökken. A nyári szellőztetési szokásainkat most érdemes megváltoztatni. A kora reggeli szellőztetés helyett délután, a legmelegebb időszakban frissítsük ki a lakásokat. A napos időszakokban húzzuk el a függönyöket, hogy a napsugarak minél több energiával melegítsék a szobákat, így - egyedi, vagy egyedileg szabályozható fűtés esetén - napokkal, vagy akár hetekkel kitolhatjuk a fűtési szezon indulását.

A számítások szerint hétvégén ismét csendes időnk lesz sok napsütéssel, de különösen vasárnap reggel már sokfelé megjelenik a sűrű őszi köd, amely még a délelőtt folyamán feloszlik. Igazi szüreti idő várható.