230 km/órával süvítenek a déli ciklonok

Vágólapra másolva!
A Fidzsi-szigeteken hétfőn átvonult trópusi ciklon elhagyta a lakott területet. A térség másik nagy viharobjektuma, az Ului Ausztrália felé tart, miközben útját 230 km/órás széllökések kísérik.
Vágólapra másolva!

A hétfőn emberi és jelentős anyagi károkat okozó Tomas trópusi ciklon tovább haladt déli irányba, további lakott területeket nem érint. A környék tengeri és légi közlekedése azonban teljes mértékben csak napok múlva indulhat be.

Egy másik trópusi ciklon Ausztrália északkeleti partjai felé, a Nagy-Korallzátony irányába halad. Az Ului egyelőre folyamatosan erősödik, a legnagyobb széllökés meghaladja a 230 km/órás, ezzel pedig az öt fokozatú Saffir-Simpson skálán belépett a négyes kategóriában. Az előrejelzések szerint kisebb gyengülést követően vasárnap éri el a szárazföldet Ausztrália legszebb, több ezer kilométeres tengerparti - egyébként gyéren lakott - partszakaszán.

A trópusi ciklon a meleg óceáni vízfelszín felett kialakuló, nagyjából 500-1000 km átmérőjű viharobjektum, amelyben - a középső kisebb leáramló, szemnek elnevezett területet leszámítva - erős feláramlás okoz gyakori felhőszakadást, és az örvénylő áramlásban extrém széllökések fordulnak elő.