Az egyre több napsütés jó hatással lesz közérzetünkre - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Holnap még csapadékosabb, de vasárnap már kellemes, kora őszi idő várható. A napsütésben viszont nőni fog az üröm és a parlagfű pollenszórása, így a szénanáthásokra nehéz napok várnak.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton változékonyabbra fordul az időjárás, csapadékra főként az északi megyékben számíthatunk. A gyenge légmozgás mellett kettősfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek fejfájással, fáradtsággal, vagy épp nyugtalansággal, idegességgel küzdhetnek. Nő a reakcióidő, ezért az utakon a megnövekedett hétvégi forgalomban vezessünk óvatosabban!

A szálló por szintje és a légszennyezettség mértéke alacsony, de a következő napokban kissé emelkedni fog. Az időjárás kedvez az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenszórásának is. Főleg a Tiszántúlon fokozódhatnak a szénanáthás panaszok.

Vasárnap frontmentes nap következik, már csak északkeleten alakulhatnak ki záporok. A hőmérséklet sokfelé meghaladja a 20 fokot. Használjuk ki a kellemes időt, tervezzünk szabadtéri programokat! A szénanáthások hegyvidéki kirándulások során kerülhetik el a szabadban fokozódó tüneteinket.

Hétfőn ismét kettősfronti hatás várható. Nyugatról fokozatosan beborul az ég, de keleten még a napsütésé lesz a főszerep. A frontérzékenyeknek nehezen indul a hét, de a hatásokra már előző nap is fel lehet készülni: vasárnap menjünk ki a napfényre, fogyasszunk könnyű fogásokat, és este feküdjünk le időben, így könnyebb lesz elviselni a hétfői időjárás-változást.