Egyre szennyezettebb a levegő a párás idő miatt

Vágólapra másolva!
Markáns változás továbbra sem várható Magyarország időjárásában. A ködös-párás idő és a gyenge légmozgás miatt egyre inkább feldúsul a szálló por és a nitrogén-dioxid a levegőben.
Vágólapra másolva!

A párás-ködös idő és a gyenge légmozgás kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának, így kedden és szerdán több helyen egészségtelen vagy veszélyesen egészségtelen marad a levegő. Szerdán és csütörtökön gyakorlatilag ugyanolyan marad az idő, mint a hét elején: front nem várható, a gyenge felhőzet mellett nyugaton csak lassan oszlanak fel a hajnali ködök.

Ezért a nitrogén-dioxid és a szálló por (PM 10) napi koncentrációja általában a tájékoztatási, helyenként a riasztási szint fölött várható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

A kedd reggeli értékelés szerint Debrecenben, Esztergomban, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Székesfehérváron és Tökölön veszélyesen szennyezett a levegő - közölte az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). Budapesten az egészségtelen szintű légszennyezés miatt a főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A fővárosban a szállópor-kibocsátást több mint 75 százalékban a gépjárműforgalom okozza a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai szerint.

A légszennyezés a keringési betegségben szenvedőkre, az erre érzékenyekre és főleg az időskorúakra nézve káros. Őnáluk légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. Az asztmásoknak valószínűleg egyéni védőeszközt kell használniuk. Ezért az OKI azt tanácsolja, hogy kerüljék a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást a gyermekek, az idősek, az asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők, és az egészséges emberek is a lehető legkevesebb ideig tartózkodjanak a szabadban.