Nem lesz szupervihar az USA-ban

Vágólapra másolva!
Bár hurrikán erejű szelekkel ért partot a Sandy, már gyengül, és nem tud szuperviharrá fejlődni a hétfő esti adatok szerint.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint a hétfő késő esti órákban éri el az USA keleti partvidékét a Sandy hurrikán széle (az eseményeket lásd élő közvetítésünkben). 60-90 km/h átlagos szélsebességet mértek a Boston-New York-Philadelphia vonalban, a legerősebb széllökések pedig elérték, illetve a következő néhány órában még elérik a 120-140 km/h-t. (Ilyen erős széllökések voltak hazánkban a 2006. aug. 20-i tüzijáték idején, illetve 2010-ben a Zsófia ciklonban).

A leginkább érintett terület Atlantic City és környéke, ez Philadelphiától délkeletre van. A ciklon közepe éjféltájban éri majd el a partot, de ekkorra már gyengülni fog a szél.

Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak elmondta: nem következik be, amitől tartottak, a Sandy nem alakul át szuperviharrá az USA szárazföldi területei felett. Ennek oka az, hogy a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudja megerősíteni a partokhoz most megérkezett Sandyt. A kettő egyesüléséből lett volna "szupervihar", pontosabban viharciklon. Ezért az a nagy havazás sem várható, amitől napközben még tartottak.

Forrás: NASA
A jelenlegi adatok alapján nem tud egyesülni a két rendszer

A heves széllökések és a hirtelen lehulló csapadék hatásai most több tízmillió embert érintenek, főkép Washington és New York között. Magyar idő szerint szerda délig kb. két magyarországnyi területen várható 70-160 mm közötti csapadék (hétfő déltől számítva). Ehhez hasonló mennyiség hullott nálunk 2010 májusában 48 óra alatt a Zsófia ciklonból.

Ugyanakkor a Sandy már gyengülőben van, ugyanis lejött a meleg Golf-áramlatról, így hidegebb vízfelszínek felett halad, ahonnan nem tud újabb energiát nyerni. Ugyanez a helyzet a szárazföld felett.

A Sandy már most átalakulóban van mérsékelt övi ciklonná, és a következő órákban jelentősen meggyengül az előrejelzések szerint. A széllökések sebessége a magyar idő (tehát nem amerikai helyi idő) szerint a holnap reggeli órákra már 100 km/h körülire gyengül, és holnap délután (magyar idő szerint) már csak a part közelében várhatók 60-75 km/h-s széllökések - mondta Fövényi Attila.

Havazás a mostani előrejelzések alapján csak az Appalache hegység magasabb részein, illetve csütörtöktől az USA-ban a Michigan-tótól nyugatra eső területeken, illetve Kanadában a Nagy-tavaktól északra eső területeken lehet számítani, de várhatóan nem lesz túl nagy a lehulló hó mennyisége.