Megdőltek a hidegrekordok a havazással

Vágólapra másolva!
Tárgytalanná váltak a több mint ötven éves nappali hidegrekordok a hétvégén. A hét közepétől egyre csípősebbek lesznek az éjszakák: csütörtökön a leghidegebb vidékeken -23 fok, pénteken -24, sőt szombaton -25 fok is lehet.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzésnek megfelelően megdőlt a fagyos téli nappalok hidegrekordja hétvégén. Február negyedikén utoljára 1950-ben volt ilyen hideg napközben is: akkor -12,5 Celsius-fokot mértek Nyíregyházán, most hétvégén viszont már -13,2 fok volt ugyanott. Február ötödikén 1956-ban volt hasonlóan erős fagy napközben is, akkor Orosházán -9,8 fok volt. Most vasárnap viszont -11,3 fokot mértek Nyíregyházán, tehát ez a napi hidegrekord is megdőlt.

A következő napokban folytatódik a nagyon hideg idő. A hétfőn 9 órakor elvégzett mérések szerint Budapesten, Győrben, a Kékestetőn és Szolnokon volt a leghidegebb -13 fokkal, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden -12 fokot mértek.

Egyre csípősebbek lesznek az éjszakák a hét közepétől - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Átmenetileg derült lesz az idő, emiatt a vastag hóval borított térségekben -20 fok alatti hőmérsékletre lehet számítani. Szerda hajnalban a leghidegebb vidékeken -22 fok is lehet, de másutt sem lesz melegebb -10 foknál. Csütörtökön -23, -13 fok lesz az éjszakai minimumhőmérséklet, pénteken pedig -24, -15 fok között lesz a hőmérséklet éjjel.

Forrás: MTI
Ezek voltak a legkisebb hőmérsékletek, amióta létezik módszeres meteorológia Magyarországon

Forrás: OMSZ
A kékkel jelzett térségben lesz hétfő-kedden a legegyenletesebb hideg