Hibás hőérzékelő miatt volt riasztás Fukusimában

a japán Fukushima Daiichi atomerőmű  sérült blokkjai egy busz ablakából fényképezve
Vágólapra másolva!
Valószínűleg egy hibás műszer miatt volt téves riasztás múlt csütörtökön a többszörösen megsérült fukusimai atomerőműben. A nukleáris katasztrófa helyszínén sorra fagynak el a hűtővizet szállító műanyagcsövek a hideg téli idő miatt.
Vágólapra másolva!

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco hétfőn azt közölte, meghibásodott egy érzékelő a 2-es reaktorblokkban, és hibásan azt mutatta, hogy ismét 90 Celsius-fok fölé ugrott a hőmérséklet a többszörösen sérült létesítményben. A cég szerint ebből következően a hőmérséklet nem nőtt a decemberben mért szintek duplájára. Az erőmű sérült blokkjait decemberben hozták hidegleállított állapotba, ami azt jelenti, hogy a reaktorokban tartósan 100 fok alatt van az áramoltatott hűtővíz hőmérséklete.

Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Powe Co. (Tepco) bejelentése szerint a 2-es reaktor két másik pontján mérve 40 fokról 33-ra csökkent a hűtővíz hőmérséklete azért, mert a múlt héten a korábbiaknál nagyobb mennyiségű hűtőközeget áramoltattak át a rendszeren. "Ennek a ténynek az alapján következtetünk arra, hogy a harmadik hőérzékelő rosszul mér" - mondta Junicsi Maszumoto, a cég vezérigazgatója hétfőn újságírók előtt, tudósít a Reuters. Maszumoto beszámolója szerint tapasztaltak némi gőzszivárgást, de véleménye szerint a sérült reaktorok továbbra is hidegleállított állapotban vannak.

Forrás: AFP/David Guttenfelder
A Fukusima Daiicsi atomerőmű sérült blokkjai

A hidegleállított állapot elérése és tartós fenntartása elengedhetetlen a környék sugármentesítésének és az erőmű leszerelésének, és ettől függ az is, hogy a létesítmény húsz kilométeres körzetéből kitelepített 80 ezer ember belátható időn belül visszatérhet-e otthonába.

Szinte egy évvel a nukleáris katasztrófa után és a meghibásodó műszereken túl a hideg tél is nehezíti a mentési munkálatokat. A dolgozók több kilométer hosszúságban fektettek le műanyagcsöveket az erőmű telephelyén a hűtővíz keringetésére, ám ezek sorra repednek meg a nulla fok alatti hőmérsékletek miatt, kisebb sugárszennyezést okozva.

Az atomenergiában megrendült bizalom miatt Japánban csupán három erőmű üzemel az ötvennégyből - a létesítményekben rutin biztonsági felülvizsgálatot tartanak. Ha az üzemeltetők nem kapnak engedélyt az újraindításhoz, az összes erőmű leállhat áprilisban. Ennek következményeként megnő az ország kőolaj- és szénfelhasználása, évente 30 milliárd dollárral növelve az energiaköltségeket.

Forrás: AFP/David Guttenfelder
Az erőmű környezete