Mértéktelenül termelték ki a talajvizet több kínai nagyvárosban, így süllyednek az érintett települések, köztük Peking és Sanghaj. Ez utóbbi városban már az 1970-es évek óta próbálkoznak a víz visszapumpálásával.

A talajvíz mértéktelen felhasználása miatt több mint félszáz város van ma süllyedőben Kínában a pekingi föld és természeti erőforrások minisztériumának információi szerint. A süllyedés oka az, hogy az érintett települések túlzott mértékben használták a talajvízkészleteket. Az érintett települések között van Peking, Sanghaj, Hangcsou (Hangzhou) és Hszian (Xi'an).

A kitermelés ütemét az elmúlt évszázad, főképp pedig az elmúlt harminc év iparosítása, építkezési láza, de ugyanígy a népességszám növekedése is gyorsította. A kelet-kínai Sanghajban már az 1970-es évek óta próbálnak a víz visszapumpálásával fellépni a süllyedés ellen, miután 1921 és 1965 között csaknem két métert süllyedt a ma mindössze három méterrel a tengerszint felett fekvő metropolisz.

Az észak-kínai Tiencsinben (Tianjin) 1985 óta korlátozzák a talajvíz-kitermelést, ennek következtében a süllyedés éves mértéke 80 milliméterről 20 milliméterre csökkent. A főváros, Peking a kevésbé veszélyeztetett városok közt van, 10-20 millimétert süllyed évente. A probléma kezelésére a kínai központi vezetés nemrég ötéves tervet fogadott el. Ebben a Jangce folyó deltáját és az észak-kínai-síkságot nevezte meg legveszélyeztetettebb területekként, s a vízkészletek "racionális keretek közt tartását" szorgalmazza.