Fagyveszély lesz szerda hajnalban is

Vágólapra másolva!
Talajmenti fagyra kell számítani a szerdára virradó éjszaka is. Fokozatosan melegszik az idő, ezen a héten már nem valószínű, hogy kárt tesz az időjárás a virágzó gyümölcsösökben.
Vágólapra másolva!

Ismét talajmenti fagyra kell számítani szerdára virradó éjszaka. A felszín közelében 0 Celsius-fok alá süllyedhet a hőmérséklet Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért ezekre a megyékre első fokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet átlagosan -7 és +7 fok között várható. Csütörtök hajnalban már nem lesz fagy, 4-9 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet. Péntek éjszaka 2-7 fok, szombatra virradóan 5-10 fok valószínű az OMSZ előrejelzése szerint.

Komoly károkat okozott a gyümölcsösökben a -4, -9 fokos húsvéti fagy a FruitVeb elnöke szerint. A kárbecslés még zajlik, a végleges összegzés jövő hétre várható. Az ország egész területét érte a fagykár, ezért technológiai eszközökkel nem is lehetett védekezni ellene - mondta Mártonffy Béla, a zöldség-gyümölcs terméktanács vezetője (további részleteket erről itt olvashat).

A gazdálkodók helyzetét nehezíti, hogy az utóbbi napok időjárása ideális egyes, tavasszal támadó veszélyes gombáknak. A szokatlan meleggel érkező március miatt virágba borultak a kajszi-, mandula- és meggyfák, aztán következik a cseresznye, az alma, körte, szilva. A lehűlés és csapadékosabb időjárása miatt viszont terjed a gyümölcsösök legnagyobb kárt okozó gombás megbetegedése, a monília és az őszibarackot károsító tafrina (ez utóbbi levélfodrosodást okoz). Ellenszerül permetezést javasol a Magyar Agrárkamara kertészeti osztálya.