Vágólapra másolva!
Árháború dúl a napelemgyártók között. Ma ugyanannyiért lehet két modult venni, mint 2011-ben egyet. 2008 végéhez képest most harmadannyiért szereltethet valaki napelemes rendszert a házára Németországban.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt szinte 50 százalékkal csökkent a napelemmodulok ára Európában a Photon International szaklap elemzése szerint. A legkorszerűbb, úgynevezett egykristályos szilícium modulok ára 1,44 euró volt egy wattnyi teljesítményre számolva 2011 januárjában. 2012 januárjában már csak 0,82 eurót kellett fizetnie a vevőnek ugyanakkora teljesítményért (a csökkentés 43 százalékos). A többkristályos modulok ára 1,47 euró/wattról 0,81 euróra esett egy év alatt, vagyis 45 százalékos a csökkenés.

A Le Journal du Photovoltaique francia-angol nyelvű szaklap szerint a fenti adatok korrektek, de csupán megbízható becsléseken alapulnak, mert csak a márkás készülékek árát veszik figyelembe. A nem márkás napelemeket már 0,70 euró/watt áron is meg lehet venni, míg a márkás készülékek esetén általában 0,90 euró/wattos árakkal lehet találkozni.

Hasonló áresést mutat a Német Napenergia-ipari Egyesülés (BSW-Solar) szakmai szervezet indexe is. A mutató kiszámításához azokat a háztetőre szerelt napelemes áramtermelő rendszereket veszik figyelembe, amelyek névleges csúcsteljesítménye nem több 100 kW-nál. Ezeknek a moduloknak az ára 2724 euró volt kilowattonként tavaly év elején, míg a negyedik negyedévre 2082 euróra csökkent. 2008 végén egy hasonló teljesítményű rendszer még 4200 euróba került egy kWp-re számítva, vagyis az árak az egyharmadára csökkentek. (A napelemek csúcsteljesítményét kWp-ben mérik, ahol laboratóriumi körülmények között egyenletesen 1000 W fényintenzitás éri négyzetméterenként az eszközt.)

Árháború dúl a napelemgyártók között, ez az oka a meredek árcsökkenésnek a Le Journal du Photovoltaique szerint. E gyre-másra jelennek meg a piacon az ázsiai, kiemelten a kínai gyártók. A gyártási kapacitások meredeken nőnek, vagyis egyre gazdaságosabbá válik egy napelempanel előállítása. Az áresésben szerepet játszik a technológia fejlődése és az olcsóbbá vált alapanyag, a szilícium. Az árak egyébként EU-szerte Németországban a legkedvezőbbek, mert a német piac a legfejlettebb.