Harmadfokú hőségriadó péntektől

Vágólapra másolva!
Az országos tiszti főorvos péntekre harmadfokú hőségriadót rendelt el. Csütörtökön még zivatar és felhőszakadás jöhet.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön egy gyenge front hatására átmenetileg gyengül ugyan a nappali felmelegedés, de a következő napokban egyre melegebb időre számíthatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A hőséget záporok és zivatarok szakíthatják meg. Csütörtökre a várható hőség miatt hét megyére és a fővárosra másodfokú figyelmeztetést, emellett a fél országra a heves zivatarok, több megyére pedig felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hőség a hétvégén és jövő hét elején tetőzik. Az országos tiszti főorvos a másodfokú hőségriasztást harmadfokú hőségriadó szintre emeli, és felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét a hőség esetén szükséges intézkedések megtételére.

A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön még csak az ország déli, délnyugati részén emelkedik 25 fok fölé. A középhőmérséklet szombaton a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot, de északkeleten még éjszaka viszonylag alacsonyabb hőmérséklet várható. Ezt követően az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet. A hőség a jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűbb forgatókönyv szerint ezt követően is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat – különösen a Forma-1-es futam és a szabadtéri fesztiválok közönségét –, hogy a hétvégi szabadtéri programok során fokozottan tartsák be a hőségre vonatkozó ajánlásokat.

A nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, ajánlott ezen időszakban a napi szükséges 2 literen felül is inni, elsősorban csapvizet. A kulacsokat, palackokat a legközelebbi vízvételi helyeken mindig töltsék fel. Gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban ivóvíz, amivel a kendőt, sálat, sapkát is benedvesíthetik, ezzel is védve fejüket, testüket a hőségtől. A kalap, napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1 versenyekre és a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal árnyékot adó napernyőt. Védjék a bőrüket a leégés ellen, és 11.00-15.00 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.