Ilyen az élet a világ legszárazabb vidékén

Lluta folyó, kanyon, Atacama-sivatag, Chile, műholdkép, NASA Earth Observing-1
Vágólapra másolva!
Nem igazán egy elhagyatott, csontszáraz észak-chilei fennsíkon akar az ember teljesen víz nélkül maradni. Az Atacama-sivatag nagy részére 1 milliméternél is kevesebb csapadék hull évente.
Vágólapra másolva!

A Lluta folyó völgyében lakók annak ellenére legeltetnek, termelik a hagymát és a burgonyát, hogy ez a környék a Föld legszárazabb vidéke. A műholdképen a Lluta kanyonja látható, a folyó Arica városától északra éri el a Csendes-óceánt. A száraz éghajlatra jellemző, hogy a tengerparti városban átlagosan 0,8 mm csapadék van évente, ami hetvenötször kevesebb, mint amennyi a kaliforniai Halál-völgyben hull. Ezzel a chilei település a világ legszárazabb városának számít.

A Lluta-kanyon a NASA Earth Observing-1 műholdjának felvételén Forrás: NASA

A sivatagnak ezen a részén csak a Lluta és az San José folyó völgyében van említésre méltó növényi élet. Az előbbi folyót a Tacora rétegvulkán olvadó gleccserei táplálják, így legalább egész évben van benne víz. A völgyben fekvő kis falvakban öntözéses mezőgazdálkodást folytatnak, de a rossz minősége miatt legfeljebb a legelőkre, a hagyma- és burgonyaföldekre érdemes eljuttatni a vizet.

A Lluta vize meglehetősen sós, savas kémhatású, magas a bór-, az arzén és a szulfáttartalma. A folyót természetes hőforrások és a felső folyás mentén nyitott bányák szennyezik, így a torkolat közelében lakók csak palackozott vizet isznak. A második műholdkép bal alsó részén a San José folyó völgye, az Apaza látható. A tiszta víznek köszönhetően itt már olajfákat is érdemes telepíteni.

Forrás: NASA