Vir-sziget: kár volt spórolni a közvetítőn

Vágólapra másolva!
A keményen fellépő horvát illetékesek szemlátomást egyszer s mindenkorra véget akarnak vetni az illegális építkezéseknek - mondta az [origo] által a Vir-szigeti ingatlanbotrány kapcsán megkérdezett szakértő. Szerinte nem ördöngösség elkerülni, hogy a vevők bajba kerüljenek a megvásárolt házukkal.
Vágólapra másolva!

Tallósy Berta, a horvátországi ingatlanok értékesítésével foglalkozó Adria-Croing irodavezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a lebontásra ítélt Vir-szigeti tulajdonosok jóhiszeműen jártak el, de hangsúlyozta, a megfelelő közvetítő megválasztásával megelőzhető az efféle kellemetlen meglepetés. Mint ismeretes, a horvát környezetvédelmi miniszter a minap elrendelte csaknem 50 illegálisan felépített Vir-szigeti üdülő, köztük 18 magyar tulajdonú ingatlan lebontását.

Tallósy Berta kérdésünkre azt mondta, mindenekelőtt tanácsos a helyi viszonyokban jártas közvetítőt és ügyvédet fogadni, aki kiismeri magát a tulajdoni lapon, továbbá ellenőrzi: nemcsak hogy megvan az építési engedély, de valóban akkora házra szól, amekkora felépült. Külföldről ugyanis módfelett bonyolult feladat fennmaradási engedélyt szerezni az esetleges hozzátoldásokra.

Vir még a közelmúltban is meglehetősen kopár, néptelen sziget volt, a délszláv háború után kezdett el rohamosan beépülni, többnyire az előírások figyelmen kívül hagyásával - magyarázta a szakértő, miért éppen a Zadarhoz közeli, kétezres lélekszámú kis szigeten robbant ki a botrány.

Hozzátette, Horvátország egyéb részein egyáltalán nem jellemző az ilyen mértékű szabálytalan építkezés, mert a hatóságok általában szigorúan viselkednek. Nemrég éppen Zadarban fordult elő, hogy egy befolyásos önkormányzati politikus villáját a földig lebontatták. Ugyanez vár most azon nagy értékű Vir-szigeti házakra, amelyek 70 méternél közelebb vannak a tengerhez, és még nem fejezték be őket. A bontás mindenesetre már megkezdődött, ami alátámasztja, hogy - Tallósy Berta megfogalmazása szerint - a hatóságok a mostani intézkedéssel példát akarnak statuálni.